HORAL Lambic Award 2022

vrijdag 9 december 2022 —

Ieder jaar reikt de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) de Lambic Award uit aan personen of organisaties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het verdedigen van de belangen van traditionele lambiekbieren en de promotie van Oude Geuze en Oude Kriek.

Dit jaar valt die eer te beurt aan Jacques De Keersmaecker. Gert Christiaens, voorzitter van HORAL, zei: “Jacques droeg omwille van zijn familiale lambiekroots traditionele geuze een warm hart toe. Hij speelde 30 jaar geleden een cruciale rol inzake bescherming van Oude Geuze en Oude Kriek. Inmiddels is de productie van Oude Geuze meer dan vertienvoudigd.”

Jacques De Keersmaecker (°1949) is een telg van de Wolvertemse brouwersfamilie, die o.a. Gueuze Caves Bruegel en Gueuze Corona maakte. 

Onder impuls van zijn vader kwam het in 1967 tot een fusie van een zestal lambiekbrouwerijen. Vijf daarvan – Van Haelen (Brasserie de la Fontaine) in Ukkel, Van de Perre (Caves St. Pierre), La Bécasse in Anderlecht, Taymans in Jette en Charles Vanden Stock (Brasserie du Renard) in Schaarbeek – sloten de deuren en de productie werd in Wolvertem verdergezet in brouwerij C. & R. De Keersmaecker onder de naam ‘Brabrux’.

De Lambic Award werd in het verleden al toegekend aan Edgar Winderickx, Hugo Casaer, Tim Webb, Stene Isacsson, Daisy Claes, Dominiek Geers, de Pajotse folkgroep Arjaun, het team van Lambic.info, maître d’hôtel Andy De Brouwer, sommelierYanick Dehandschutter en de Belgische verenigingen voor bierliefhebbers.

www.horal.be