Gronckel Quadrupel wint goud op Concours International de Lyon

maandag 4 april 2022 —

Brouwerij Vrijstaat Vanmol uit Eizeringen heeft dit weekend tijdens de 13e editie van het Concours International de Lyon de Médaille d’Or gewonnen in de categorie ‘Strong Dark Ale’. De Gronckel Quadrupel eindigde op de eerste plaats, net vóór de Gouden Carolus Classic van brouwerij Het Anker. Erwin Vanmol (55) en Jan Panneels (21) namen nog een tweede medaille mee naar huis. In de categorie ‘Other Specialty Beer’ behaalde hun Bloedarend Raw Ale het zilver. Bloedarend is een elegant, licht parelend, rood speciaalbier met bloedappelsien dat het Pajotse brouwersduo maakte in samenwerking met Glenn Castelein van brouwerij Alvinne uit Moen.

De vakjury van het Concours International de Lyon kent aan de beste wijnen, bieren en sterke dranken alleen gouden en zilveren onderscheidingen toe. Dit jaar werden maar liefst 10.588 producten uit 51 landen blind geproefd en beoordeeld.

Vrijstaat Vanmol, de kleine brouwerij die bekendheid verwierf met de Gronckel-bieren, werd in 2016 opgericht door cartoonist Erwin Vanmol. De toen 15-jarige Jan Panneels kwam hem al gauw een handje helpen. Een jaar later werden ze vennoten.

Het Gronckel-assortiment van de Pajotse brouwerij omvat op dit ogenblik de Gronckel Blond, Tripel, Quadrupel en de Janimal. Daarnaast specialiseerden Jan en Erwin zich ook in de productie van zogenaamde raw ales, zoals de Bloedarend en de Nørse Man. Dit zijn bieren die zich dankzij hun finesse en friszurigheid uitstekend lenen voor gastronomie.

Het is niet de eerste maal dat de bieren van Vrijstaat Vanmol in de prijzen vallen. In het verleden wonnen ook al de Gronckel Blond en de Gronckel Tripel medailles op internationale bierwedstrijden. De Vrijstaat-bieren zijn verkrijgbaar in tal van cafés, drankenhandels en buurtsupermarkten  in het Pajottenland, die eraan houden om aan hun klanten ambachtelijk gebrouwen kwaliteitsbieren aan te bieden.

www.gronckel.be