Een eeuw van smaak: Cristal Brouwerij van Alken-Maes klinkt op 100ste verjaardag

donderdag 8 juni 2023 —

De Alkense Cristal Brouwerij, het kloppend hart van Alken-Maes, mag dit jaar liefst 100 kaarsen uitblazen. De kwieke eeuweling heft het glas met medewerkers, partners, locals en de Alkenaren - en kijkt al vastberaden uit naar de komende 100 jaar. Zo zal Alken-Maes in de komende jaren haar doelstellingen om CO2-neutrale productie voor al zijn productiesites bereiken, en worden in Alken sinds kort voor het eerst extra gehopte IPA’s gebrouwen. En Cristal - de allereerste Belgische pils? Die wordt nóg lokaler, met zo veel mogelijk hop en gerst van onze Belgische boeren. 

We spreken 1923 wanneer Edouard Boes en Jozef Indekeu, beiden brouwers in hart en nieren, de handen in elkaar slaan om de Brouwerij van Alken NV op te richten. Vanaf dan gaat het snel. In 1928 creëren de Alkense brouwers  de allereerste Belgische pils, gebrouwen op Tsjechische wijze: Cristal. De naam van deze pionier in het pilssegment verwijst naar de kristalheldere kleur en kan in 1950 ook toenmalig Belgisch koning Leopold III van België meer dan bekoren. In 1998 krijgt Alken-Maes, nog steeds als enige Belgische brouwer, de officiële erkenning als Hofleverancier.

Na de fusie van de Alkense Brouwerij in 1988 met Brouwerij Maes uit Waarloos, wordt Alken-Maes in 2008 overgenomen door het Nederlandse Heineken.

“Begin jaren ‘80 waren we nog een familiebedrijf”, weet Yannick Boes, kleinzoon van oprichter Edouard en zelf voormalig algemeen directeur. “Toen volgden er tal van overnames in een uitdagende en veranderende biermarkt. Bij de mensen van Heineken wisten we: dat zijn gepassioneerde brouwers! Mijn grootvader zijn levenswerk is in goede handen."

Ook de Cristal Brouwerij blijft niet stilstaan. Dankzij een recente investering van 3,7 miljoen euro in een dry-hoppinginstallatie kunnen in Alken voortaan bieren worden gebrouwen die nog meer gehopt zijn. Denk aan de India Pale Ale bieren, kortweg IPA. Concreet laat de installatie toe dat er aan het einde van het brouwproces extra hop wordt toegevoegd, zodat bier een extra bittere smaak krijgt met nog meer hoparoma’s. Deze bieren, waarvan Lagunitas IPA de grote blikvanger is, zijn met name bedoeld voor buitenlandse markten.

Sinds vorige maand staat Lagunitas IPA in de winkelrekken en is het bier ook op vat beschikbaar.

www.alken-maes.be