BRU-flessen schakelen over naar 100% gerecycled plastic

vrijdag 4 juni 2021 —

BRU stapte vanaf 25 mei als eerste merk van de Groep Spadel over op de 100% gerecyclede en 100% recyclebare plastic fles, ook wel rPET genoemd. Dat kadert in de duurzame verpakkingsstrategie van de Groep Spadel, die de ambitie heeft om tegen 2025 geleidelijk te evolueren naar plastic verpakkingen van 100% rPET voor alle merken van de groep, zowel in de Benelux, Frankrijk als Bulgarije. Na BRU wordt er vanaf september dit jaar ook overgeschakeld op 100% gerecycled plastic voor de flessen van gearomatiseerde waters Spa Touch en de 50 cl-flessen van Wattwiller.

Het merk BRU is altijd bekommerd geweest om de natuur en het milieu. Het heeft er van bij het begin op toegezien zijn impact op de planeet te beperken en de watervoorraden optimaal te beheren, zoals alle merken van de groep Spadel trouwens. BRU is erg gehecht aan zijn status als lokaal merk. Het heeft zich ertoe verbonden zijn water niet te ver van de bron in Stoumont in de Belgische Ardennen te exporteren en zo de CO2-uitstoot door transport te beperken. Sinds oktober 2020 is BRU ook een van de eerste wateren in België dat zich koolstofneutraal mag noemen.

Door al zijn plastic flessen om te schakelen naar 100% gerecycled en 100% recyclebaar plastic, zet BRU nu een volgende stap naar een meer circulaire aanpak. De keuze voor een zo duurzaam mogelijke plastic verpakking bewijst nogmaals in welke mate BRU streeft naar een steeds meer verantwoorde en lokale productie.

De beslissing om voor 100% rPET te gaan blijft niet beperkt tot het merk BRU bij Spadel. Een Europese richtlijn vereist dat flessen die in de Europese Unie op de markt worden gebracht tegen 2025 ten minste 25% gerecycled plastic moeten bevatten en tegen 2030 ten minste 30%, maar de Groep wil deze doelstellingen veel sneller bereiken. De duurzame verpakkingsstrategie van Spadel, ‘Source of Change’, heeft als doel om tegen 2025 over te schakelen op 100% rPET-verpakkingen voor alle merken van de Groep. Deze overgang naar 100% gerecycled plastic is een van de acties die zullen bijdragen tot de algemene doelstelling van de Groep om de koolstofuitstoot tegen 2025 met 42% te verminderen.

"Als Belgische marktleider in natuurlijk mineraalwater en pionier op het vlak van duurzame ontwikkeling in Europa, moet Spadel voortdurend innoveren om zijn ecologische voetafdruk snel tot nul te herleiden", zegt Marc du Bois, CEO van Spadel. "Ons familiebedrijf richt zich op een lokale economie door de voorkeur te geven aan regionale en vooral duurzame productie. Dat gebeurt via zeer concrete projecten, zoals de bescherming en het herstel van het waterrijke gebied in de Venen, de installatie van fotovoltaïsche panelen op de daken van Spa Monopole of het Lean & Green-project voor een groenere logistiek en distributie. Ook het gebruik van steeds duurzamere verpakkingen maakt er deel van uit, zoals de 100% rPET plastic flessen die nu door BRU op de markt worden gebracht."

Concreet hebben de verschillende merken van de Groep Spadel elk hun eigen tijdlijn om over te schakelen op 100% gerecyclede plastic flessen. Na BRU is het de beurt aan het populaire assortiment gearomatiseerde waters van Spa Touch om vanaf september 2021 over te schakelen op 100% rPET. De andere limonades en waters van het merk Spa zullen vanaf 2022 volgen. In Frankrijk lanceert het merk Wattwiller vanaf september 2021 eveneens zijn eerste 100% rPET-flessen (de kleine waterflessen van 50 cl). Voor alle producten van de merken Wattwiller en Carola is de doelstelling om tegen 2025 100% rPET te bereiken. Hetzelfde geldt voor Bulgarije, waar de flessen van het merk Devin tegen 2025 voor 100% uit rPET zullen bestaan.

Met het oog op een zo circulair mogelijke aanpak schaart de Groep Spadel zich achter proefprojecten met lokale recyclers in alle markten waar hij actief is. Zo hoopt Spadel de kwaliteit en beschikbaarheid van rPET in de komende jaren verder te verbeteren.

Bekijk deze video voor meer informatie over rPET