Affligem-brouwerij in Opwijk gaat dicht

vrijdag 21 januari 2022 —

Heineken wil de Affligem-brouwerij in Opwijk nog deze zomer sluiten. Volgens de Nederlandse bierreus is ze te klein en niet duurzaam genoeg. De productie verhuist naar andere brouwerijen van het concern.

De populariteit van Affligem is de laatste jaren fors toegenomen. Heineken, dat sinds 2002 eigenaar is van het merk, startte in 2014 met de internationale promotie van het bier. Nu is het merk in tientallen landen verkrijgbaar, en de laatste drie jaar steeg de verkoop met liefst 43%.

Volgens Sebastiaan De Meester, woordvoerder van Heinekens Belgische dochter Alken-Maes, loopt de brouwerij in Opwijk tegen haar limieten aan. Vorig jaar werd de maximumcapaciteit van 200.000 hl bier volledig benut. Bovendien zou het erg duur zijn om de brouwerij duurzamer te maken. “Nu al hebben we in Opwijk 40% meer water nodig dan in onze andere brouwerijen om bier te brouwen. De CO2-uitstoot ligt er ook 60% hoger”, zegt De Meester in De Tijd.

Daarom wil Heineken de site in Opwijk sluiten en de productie overhevelen naar verschillende andere brouwerijen van de biergigant in België en Frankrijk. Zo zal de Affligem voor onder meer België en Nederland binnenkort in Alken gemaakt worden.

Bron: retaildetail