Ypra, het nieuwste bier van Omer Vander Ghinste

donderdag 8 juni 2023 —

Brouwerij Omer Vander Ghinste heeft er een nieuwe telg bij: Ypra. Na OMER. en Tripel LeFort is dit hoppige blonde bier van hoge gisting met nagisting op de fles het derde familiebier van de Bellegemse brouwerij. Het design werd uitgewerkt door Edouard Vermeulen, oprichter van het Belgische modehuis NATAN. En dat is niet toevallig, want hij is zowel de zoon van de laatste brouwer van Ypra als de neef van Omer Jean Vander Ghinste. Dit nieuwe bier is een ode aan een familie- en brouwtraditie die teruggaat tot 1836.

In Ypra komen de eeuwenoude brouwtradities van twee West-Vlaamse familiebrouwerijen samen: Brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem (°1892) en Brouwerij Vermeulen uit Ieper (°1836). De eerste is onder meer bekend van OMER. en Tripel LeFort, de tweede werd in 1836 opgericht door Polydore Vermeulen en brouwde Ypra als voornaamste bier tot in 1976.

De laatste brouwer van Brouwerij Vermeulen was Charles Vermeulen, een bekende naam in de ruime omgeving van Ieper, maar zijn zoon Edouard doet ook ver daarbuiten een belletje rinkelen. Baron Vermeulen is namelijk de oprichter van het Belgische modehuis NATAN, hofleverancier én de neef van Omer Jean Vander Ghinste, de vierde generatie aan het hoofd van de gelijknamige brouwerij. Beide heren zijn nakomelingen van de eerste brouwer Polydore Vermeulen.

Toen Charles Vermeulen er twee jaar geleden mee ophield en Omer Jean Brouwerij Vermeulen overnam, sloegen beide neven de handen in elkaar om Ypra nieuw leven in te blazen.

Naast twee familiale brouwtradities komen bij de herlancering van Ypra ook twee mensen met passie voor het vak samen. Omer Jean Vander Ghinste en Edouard Vermeulen tekenen zo voor een geslaagde match: Omer Vander Ghinste met een brouwtraditie van 130 jaar volgens authentieke recepten maar met de modernste technieken, Edouard Vermeulen met zijn visie op mode en ervaring binnen de haute couture.

Ypra draagt het predicaat ‘onverzettelijk lekker’, als knipoog naar de vele uitdagingen die door de jaren heen het pad hebben gekruist van Brouwerij Vermeulen. De onverzettelijkheid van de familie Vermeulen blijkt uit het verhaal van de molen naast het kasteel van Elverdinge. De molen was eigendom van brouwerij Vermeulen en leverde het gemalen graan dat noodzakelijk was voor de productie van het bier. Het aangrenzende kasteelpark behoorde toe aan graaf d’Ennetières. Die wilde in 1850 graag de grond kopen waarop de molen stond. De familie Vermeulen sloeg zijn aanbod echter af, waarna de graaf tientallen populieren op zijn grond plantte om de wind van de molenwieken af te nemen. De brouwer-molenaar reageerde echter gevat door de molen hoger te maken. Toen de populieren maar bleven groeien, was de familie Vermeulen de graaf opnieuw te slim af door in 1909 de wieken weg te halen en de molen voortaan mechanisch aan te drijven.

Ypra was jarenlang het paradepaardje van de in 1836 opgerichte Brouwerij Vermeulen uit Ieper. Door de overname door Brouwerij Omer Vander Ghinste krijgt het nu een tweede leven. Omer Jean Vander Ghinste: “Het bier dat we nu lanceren is een zacht en fris blond bier van hoge gisting, met een lichte bitterheid en fruitige hoptoetsen van sinaas en pompelmoes. Z’n unieke aroma en smaak dankt Ypra aan de hergisting op fles. Het is het resultaat van de zoektocht naar een evenwichtig en sterk gehopt blond bier waarin de beste eigenschappen van vijf verschillende hopsoorten naar boven komen.”

“Twee jaar lang hebben onze brouwers geëxperimenteerd, geproefd en de smaak bijgestuurd tot een nieuw blond en hoppig bier met een perfect smaakevenwicht. Ze lieten zich daarbij inspireren door de originele Ypra: een bier van hoge gisting gebaseerd op de Engelse ale-traditie.”

Kenmerken van Ypra

  • Type: hoppig, blond bier van hoge gisting met hergisting op fles
  • Smaak: zacht, fris, fruitig en licht bitter
  • Geur: bessen, citrus, sinaas en pompelmoes
  • Uitzicht: goudgeel, dunne witte schuimkraag
  • Alcoholvolume: 6,0%
  • Schenktemperatuur: 4°C
  • Op vat (20 liter) of in fles (33 cl)

www.omervanderghinste.be