Trappist Westvleteren wordt binnenkort officieel verdeeld via Nederlandse slijterijen

vrijdag 26 mei 2023 —

Monniken willen woekerhandel in Nederland terugdringen: bBinnenkort zullen de drie soorten Trappist Westvleteren (Blond, 8 en 12) in een groot aantal onafhankelijke Nederlandse slijterijen officieel verkrijgbaar zijn.

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren gaan namelijk op jaarbasis ongeveer 790 hectoliter, goed voor ca. 240.000 flessen, naar Nederland uitvoeren. Dankzij de gestructureerde distributie zullen bierliefhebbers in Nederland het gegeerde trappistenbier bij de slijter aan een normale, eerlijke prijs kunnen aankopen. Op die manier willen de monniken de distributie beter spreiden, de markt transparanter maken en de illegale woekerhandel in Trappist Westvleteren op de Nederlandse markt terugdringen. Dit pilootproject loopt voor minstens een jaar en zal tussentijds geëvalueerd worden. In Nederland wordt vaderdag op 18 juni gevierd. Tegen die datum zou het West-Vlaamse trappistenbier in de winkelrekken van de vrije slijterijen moeten staan.

Volgens de regel van Sint-Benedictus moeten trappistenmonniken instaan voor hun eigen levensonderhoud door middel van handenarbeid. Vandaar dat de broeders van oudsher allerhande ambachtelijke bedrijvigheden ontwikkelden. Sinds 1839 wordt er binnen de muren van de Sint-Sixtusabdij bier gebrouwen. De inkomsten uit de verkoop van Trappist Westvleteren zijn bestemd voor het levensonderhoud van de monnikengemeenschap, de verloning van de mensen die in de abdij werken, het onderhoud van het klooster en de nodige investeringen. Wat overblijft gaat naar sociale en caritatieve doelen.

De verkoop van trappistenbier is de enige bron van inkomsten voor de abdijgemeenschap. Toch streven de monniken geen productie- of winstmaximalisatie na. Jaarlijks wordt in de Sint-Sixtusabdij slechts 7.500 hectoliter bier gebrouwen, gespreid over een 50-tal dagen. Bierbrouwen is namelijk niet hun hoofdactiviteit. Het leven van de broeders is in de eerste plaats een leven van gebed. In Westvleteren brouwen de monniken dus om te leven. Ze leven niet om te brouwen.

Tot nog toe is Trappist Westvleteren uitsluitend verkrijgbaar voor particulieren aan de abdijpoort of in het nabijgelegen ontmoetingscentrum In de Vrede. Belgische bierliefhebbers hebben bovendien ook de mogelijkheid om 24 flesjes Trappist Westvleteren aan huis te laten leveren.

Sommige particulieren trachten de aankoopregels te omzeilen en verkopen kratten Trappist Westvleteren aan een veelvoud van de oorspronkelijke prijs door aan professionele klanten. Vele mensen ergeren zich aan deze praktijken. Ook op de Nederlandse markt duiken er illegaal ingevoerde kratten Trappist Westvleteren op die met exorbitante marges in winkels en supermarkten worden verkocht. Deze woekerpraktijken staan lijnrecht tegenover de waarden van de monnikengemeenschap. De broeders willen namelijk dat zoveel mogelijk mensen van hun trappistenbieren kunnen genieten aan een normale, eerlijke prijs.

www.pr.trappistwestvleteren.be