SPA REINE innoveert met Eco Pack, een bijzonder praktische en milieuvriendelijke 5 liter-verpakking

woensdag 25 mei 2022 —

Eens te meer speelt de groep Spadel haar rol als innovator op de Benelux-markt met de lancering van het Eco Pack, een nieuwe grootformaat verpakking voor het natuurlijke mineraalwater SPA Reine. Deze 5 liter-verpakking speelt in op de veranderende behoeften van de consument, die steeds vaker op zoek gaat naar praktischere en milieuvriendelijkere verpakkingen. Het Eco Pack is makkelijk mee te nemen en op te bergen, 100 % recycleerbaar en heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan plastic en glazen flessen. Deze 5 liter-verpakking bestaat uit 65 % minder plastic dan een pak van 6 plastic flessen en laat de koolstofvoetafdruk met 40 % dalen vergeleken met een krat van 6 glazen statiegeldflessen. Voor de lancering van het Eco Pack heeft Spadel 2,6 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe productielijn bij Spa Monopole.

Zowel de Belgische als de Nederlandse consumenten zijn steeds vaker begaan met hun ecologische voetafdruk. Volgens GfK bedraagt het aandeel van de ‘eco-actieve’ consumenten, dus diegenen die dagelijks inspanningen leveren om minder plastic afval te genereren, 21 % in België en 15 % in Nederland. De groep Spadel, die onlangs nog de B Corp-certificering kreeg en al jarenlang actief is op het vlak van natuur- en milieubehoud, wil op de behoeften van deze consumenten inspelen door steeds innovatievere en milieuvriendelijkere verpakkingen aan te bieden. Na de keuze om ernaar te streven dat tegen 2025 de plastic flessen van al haar merken uit 100 % gerecycleerd en 100 % recycleerbaar plastic zouden bestaan, lanceert de groep Spadel vandaag een nieuw type verpakking naast de plastic flessen en glazen statiegeldflessen.

Ziehier het Eco Pack, een 5 liter-verpakking bestaande uit een kartonnen doos en een zak met een kraantje. Hiermee kan de hoeveelheid plastic met 65 % per liter water worden verminderd ten opzichte van een pak van 6 plastic flessen. Deze verpakking zorgt ook voor een lagere ecologische voetafdruk op logistiek vlak, want het Eco Pack is lichter alsook makkelijker mee te nemen en op te bergen. De koolstofvoetafdruk van deze verpakking ligt bijna 40 % lager per liter water dan een krat van 6 glazen statiegeldflessen.

Verder is de Eco Pack-verpakking ook 100 % recycleerbaar: na verbruik volstaat het om de soepele plastic zak uit de doos te halen en samen met het andere pmd-afval in de blauwe pmd-zak te gooien, terwijl de kartonnen doos zelf gerecycleerd kan worden.

Voor de consument biedt het Eco Pack tal van voordelen: de verpakking is makkelijk overal mee te nemen, het formaat past perfect in elke gezinskoelkast en dankzij het kraantje is het kinderspel om een glas of drinkbus met natuurlijk mineraalwater SPA Reine te vullen. Bovendien is deze verpakking bijzonder handig tijdens een picknick of op een sportveld. Dit formaat zou dus een groot aantal consumenten moeten aanspreken, vooral gezinnen waar veel water wordt gedronken, maar ook hotels of bedrijven. Dankzij het Eco Pack kunnen deze laatsten erg makkelijk natuurlijk mineraalwater ter beschikking stellen van hun klanten of werknemers.

Het Eco Pack is niet alleen ecologisch en praktisch, maar garandeert uiteraard ook dat de kwaliteit van het natuurlijke mineraalwater SPA Reine wordt beschermd, wat bij het ontwerp van deze nieuwe verpakking een topprioriteit was voor Spadel. Door zijn glas of fles te vullen met SPA Reine uit een Eco Pack, kan de consument er zeker van zijn dat hij absoluut puur natuurlijk mineraalwater drinkt, zoals dat ook het geval is bij SPA Reine uit een plastic of glazen fles.

“De ambitie om te innoveren zit verankerd in het DNA van Spadel. In een snel veranderende omgeving is het noodzakelijk dat we onze producten voortdurend aan de consumptietrends aanpassen”, benadrukt Marc du Bois, CEO van de groep Spadel. “Dankzij dit Eco Pack van 5 liter kunnen we gegarandeerd zuiver en gezond water blijven leveren aan de vele consumenten die dol zijn op SPA Reine, en tegelijk onze gestage inspanningen voortzetten om onze koolstofvoetafdruk te verkleinen. Spadel is zich ten volle bewust van de impact van verpakkingen op het milieu en wil een leidende rol spelen om die impact te verminderen. Bovendien kan ik met tevredenheid vaststellen dat onze inspanningen van de voorbije jaren vruchten afwerpen. Want ondanks een volumestijging met 21 % sinds 2010 is onze absolute koolstofvoetafdruk over dezelfde periode met 15 % gedaald. “

Spadel heeft 2,6 miljoen euro geïnvesteerd in de Spa Monopole-fabriek om er een nieuwe productielijn te installeren voor de productie van het Eco Pack. Deze verpakking is in samenwerking met DS Smith Packaging en Smurfit Kappa Bag-in-Box ontwikkeld.