Paters van Grimbergen brouwen na meer dan 200 jaar weer zelf bier

vrijdag 4 juni 2021 —

27 mei 2021 was een hoogdag voor het abdijgemeenschap. CEO van Carlsberg Cees ‘t Hart kwam langs voor de officiële start van de microbrouwerij en samen met de burgemeester van Grimbergen Chris Selleslagh en schepen voor onderwijs, toerisme en erfgoedbeleid Karlijne Van Bree tekenden samen met abt Erik het gedenkboek.

Ze hadden het al een tijdje aangekondigd, maar nu is het eindelijk zo ver. De paters van Grimbergen brouwen opnieuw bier in hun abdij, en dat voor het eerst in ruim 200 jaar. Abdijbieren en trappisten zijn "big business". Kijk maar naar het succes van Westvleteren en Orval. En nu is er dus binnen de abdijmuren van Grimbergen opnieuw een kleine brouwerij actief. Ze lanceren vandaag 3 nieuwe bieren, onder meer de Grimbergen Magnum Opus.

Voor het eerst in 223 jaar wordt er opnieuw bier gebrouwen in de abdij van Grimbergen. Ten tijde van de Franse Revolutie werd de abdij vernield en werd ook het brouwen gestaakt. Nu wordt het voor het eerst opnieuw hervat, en meteen worden ook drie nieuwe bieren gelanceerd. Om de nieuwe microbrouwerij op te starten, heeft de Grimbergse abdij de handen in elkaar geslagen met brouwerijen Alken-Maes en Carlsberg.

"Je mag het gerust een historische dag noemen", zegt pater Karel. "We knopen aan met een zeer oude traditie. We noemen het een micro-brouwerij, maar we kunnen best een flinke productie aan. Want we werken niet alleen voor de binnenlandse markt, ons bier is ook bestemd voor de uitvoer." 

Het eerste bier, de Ignis Quadruple, verwijst naar het woord 'vuur' en het feit dat de abdij in haar 900-jarige geschiedenis drie keer platgebrand is. Het tweede bier kreeg de naam Astrum Pale Ale, en duidt op de volkssterrenwacht Mira, die op de site van en in de abdij gelegen is. Tot slot is er nog de Magnum Opus Brut, die met een bepaalde wijngist gemaakt wordt, wat zorgt voor een soortgelijke smaaktoets als die van sauvignon blanc. 

"We zetten Grimbergen met deze brouwerij en het bijhorende belevingscentrum opnieuw op de kaart. Het is een droom die werkelijkheid wordt voor ons en voor de gemeente", besluit pater Karel trots.

Bron: vrt.be