Oude Geuze Barrel Selection Oude Pijpen 2023

woensdag 15 november 2023 —

Deze speciale Oude Geuze van Oud Beersel wordt gekenmerkt door de prominente kenmerken van de Oude Pijpen waarin de lambiek heeft kunnen rijpen.

De Oude Pijpen van Oud Beersel komen oorspronkelijk uit Portugal, alwaar ze oorspronkelijk portwijn bevatten. Sommige zijn meer dan 100 jaar oud. Uiteindelijk werden ze via de havens van Antwerpen naar België verscheept en vervolgens verspreid over de verschillende Lambiekbrouwerijen van die tijd.

Na verschillende keren in andere handen te zijn overgegaan, belandden er een paar bij Oud Beersel, waardoor wij deze exclusieve editie kunnen produceren, samen met nog vele andere blends.

De vaten zelf zijn zichtbaar anders, met een donkerdere kleur dan de meeste vaten die je normaal in een lambikbrouwerij ziet. Het oppervlak is ook iets poreuzer, waardoor er makkelijker zuurstof in de vaten komt en de gisting en verzuring sneller verloopt. Om die reden laat de brouwerij Lambiek meestal maar ongeveer 2 jaar rijpen op haar Oude Pijpen, zodat het smaakprofiel niet te overweldigend wordt.

Voor deze blend selecteerde Oud Beersel 20 van haar 'beste' Oude Pijpen, de vaten die het meeste karakter afgaven, wat zich uit in een uitgesproken Brett-smaak en een iets scherpere zurigheid dan haar gebruikelijke Lambiek. De gemiddelde leeftijd van de gebruikte lambiek was 20 maanden.
www.oudbeersel.com