Ondernemer Jan Tormans koopt Achelse Kluis

vrijdag 10 februari 2023 —

De Trappistengemeenschap van Westmalle en ondernemer Jan Tormans, eigenaar van Tormans Group, hebben een akkoord bereikt over de verkoop van de Achelse Kluis. Er werd reeds een intentieverklaring voor de verkoop ondertekend.

Een kleine drie jaar geleden zijn de laatste twee monniken vertrokken uit de Achelse Kluis naar de abdij van Westmalle. De brouwerij, de brasserie en de abdijwinkel bleven behouden en zijn erg populair bij wandelaars en fietsers die het natuurgebied Groote Heide bezoeken.

Vanaf dat ogenblik was er geen actieve monnikengemeenschap meer, waardoor het recht op het gebruik van het ATP-label (Authentic Trappist Product) verviel. De geregistreerde merknaam ‘Trappist’ mocht nog wel op de etiketten staan, omdat de brouwerij nog onder de vleugels van de abdij van Westmalle viel. Omdat de broeders van Westmalle oordeelden dat het runnen van een brouwerij op afstand niet tot hun project behoorde, hebben ze beslist om de Achelse Kluis te verkopen.

Nu de Achelse Kluis van eigenaar wisselt en niet langer meer in handen is van een Trappistengemeenschap, kan logischerwijs ook de geregistreerde merknaam ‘Trappist’ ​ niet meer gebruikt worden.