Jaarlijkse kriekenoogst brouwerij Mort Subite opnieuw van start

vrijdag 23 juli 2021 —

De Mort Subite brouwerij in Kobbegem maakt zich op voor een nieuwe levering verse, Belgische krieken. In totaal wordt deze week niet minder dan 45.000 kilogram verse krieken geoogst. Dankzij een frisser en natter voorjaar zijn de krieken bovendien van uitstekende kwaliteit.

Zoals elk jaar staat de maand juli bij brouwerij Mort Subite in teken van de kriekenoogst. Deze week worden de krieken geplukt om er vervolgens de bekende kriekbieren mee te brouwen. De brouwerij gebruikt voor zijn bieren uitsluitend Belgische krieken afkomstig uit het Limburgse Gingelom en Sint-Magriete-Houtem bij Tienen. Daar worden krieksoorten Kelleries en Gorsem geteeld, traditioneel de variëteiten die zich zeer goed voor kriekbieren lenen vanwege hun lekkere fris-zurige smaak. De brouwerij zal dit jaar niet minder dan 45.000 kilogram verse vruchten verwerken. “De krieken zijn van uitstekende kwaliteit en daar zit de frisse en natte lente van de vorige maanden voor iets tussen,” aldus Bruno Reinders, meesterbrouwer. “Doordat er afgelopen maanden meer neerslag viel, zijn de krieken iets sappiger dan vorige jaren. Toen waren de lentemaanden warmer en droger en de krieken verdragen wel iets meer neerslag.”

Ook qua smaak zijn de krieken dus opnieuw uitstekend en dat is zeer belangrijk om kwaliteitsvolle bieren te kunnen brouwen die tot ver buiten België geproefd en geapprecieerd worden. Vorig jaar werd de Kriek van Mort Subite immers nog uitgeroepen tot Beste Kriek ter wereld op de World Beers Awards. “De kwaliteit van onze bieren komt altijd op de eerste plaats,” zegt Reinders. “Naast de keuze voor Belgische krieken blijven we uiteraard op de traditionele, ambachtelijke methode brouwen. Direct na aankomst in de brouwerij worden de krieken samen met de jonge lambiek, de basis voor de kriekbieren in de biertanks gemengd. De jonge lambiek met zijn wilde gisten en de rijpe krieken vol sap zijn ideaal om bij deze temperaturen onmiddellijk op de biertank te beginnen gisten. Ongeveer in oktober ronden we het gistings- en brouwproces af, kan het bier gebotteld worden en op de markt komen.”

www.mort-subite.be