Heineken stuurt beste brouwers uit hele wereld op cursus in Alken-Maes

maandag 6 maart 2023 —

De Nederlandse bierbrouwgroep Heineken heeft vijftien van haar toptalenten uit de hele wereld een week op cursus gestuurd bij Alken-Maes. “De rijkdom aan Belgische biercultuur vind je nu eenmaal nergens anders”, zo erkennen de initiatiefnemers.

Voor de Master Brewers-opleiding van Heineken kwamen kandidaten uit heel de wereld naar Alken-Maes.

“De reputatie van België als biergidsland blijft overeind”, laat Heineken weten. Daarom stuurt het bedrijf jaarlijks haar meest beloftevolle brouwers richting Alken. In de Cristal-brouwerij ligt de focus op hoge gistingsbieren, zoals Affligem en Hapkin. “Dit is waarom Belgisch bier blijft inspireren”, zegt Fernando Machalela, afkomstig uit Mozambique. “Het brouwproces van hoge gistingsbieren kende ik enkel in theorie. De hergisting op fles bijvoorbeeld, waarbij extra suiker en gist worden toegevoegd tijdens het bottelen, had ik nog nooit eerder gezien. Ik kijk er naar uit om zelf te beginnen experimenteren.”

Het doel is om de grootste talenten van Heineken samen te brengen en hun brouwkennis nog verder te verdiepen”, zegt Ellen Mertens, meesterbrouwer met bijna 30 jaar ervaring. Mertens stond in 2012 samen met Heineken-meesterbrouwer Willem van Waesberghe mee aan de wieg van de Master Brewersopleiding. “Een opleiding als brouwer moet altijd verder gaan dan gewoon een cursus op papier of online. De brouwambacht moet je letterlijk kunnen ruiken en proeven. Het is fantastisch om elk jaar een week lang onze toptalenten uit de hele wereld te laten proeven van de rijkdom van de Belgische biercultuur. In België is specifieke brouwexpertise aanwezig die je nergens elders vindt. Hoewel de groep kandidaten telde uit onder meer Zwitserland, Zuid-Afrika, Tunesië, Nigeria, Nederland, de VS en Ivoorkust, voelde het voor hen toch vooral als thuiskomen in Alken.”

Elk jaar stuurt ons moederbedrijf The HEINEKEN Company zijn meest beloftevolle brouwers van over de hele wereld naar ons land voor een doorgedreven opleiding in de Belgische biercultuur. Zwitserland, Zuid-Afrika, Tunesië, Nigeria, Nederland, de VS, Ivoorkust,… het is maar een greep uit de landen waar de deelnemers aan de Master Brewers-opleiding vandaan komen.

In totaal kwamen 15 toptalenten uit de hele wereld, waaronder onze eigen Caroline Woyaffe van Cidrerie Stassen, een week lang op bezoek bij Alken-Maes om ondergedompeld te worden in de Belgische brouwtechnieken. Van lambiekbieren en geuze gebrouwen op basis van spontane gisting tot onze bekende blonde bieren die we hergisten op fles, met onze Belgische creativiteit blijven we brouwers overal ter wereld inspireren! Dank ook aan Willem van Waesberghe en Ellen Mertens voor de uitstekende organisatie!