Estaminet Refined Lager, de nieuwste creatie van de brouwers van Brouwerij De Hoorn

vrijdag 5 maart 2021 —

Estaminet Pils werd in 2008 boven de doopvont gehouden. De brouwerij voegde daarmee een kwalitatief pilsbier, met een hedendaagse uitstraling, aan haar portfolio toe. Sinds de lancering ontving het internationaal meerdere prestigieuze awards en kon het steevast rekenen op hoge consumentenscores. Toch daagde het brouwersteam van Brouwerij De Hoorn zichzelf uit om hun bestaande Estaminet pils te verfijnen en naar een nog hoger niveau te tillen. De focus van de brouwers van De Hoorn is op speciaalbier gericht, vanuit deze visie en specialisme zijn ze aan de slag gegaan, Estaminet Refined Lager, is het resultaat. Een pils met zachte florale toetsen, een licht kruidig hopkarakter en een uniek fruitig gistingsaroma, daarmee onderscheidt het zich van andere pilsbieren en mag het zich dé pils van de speciaal-bier-brouwer noemen.

Zes jaar na de lancering van Estaminet werd, in 2014, Brouwerij De Hoorn geopend, deze brouwinstallatie stelt de brouwers in staat om vlotter te innoveren en hun creativiteit bot te vieren. Hun ondernemerschap en hun vrijheid om te creëren leidden reeds tot de succesvolle lancering van Cornet en meerdere Arthur’s Legacy Limited Editions. Limited Edition N°19 ‘Arthur’s Legacy ‘Stonehill Lager’ dat in het voorjaar van 2020 werd gebrouwen ligt aan de basis van de verfijning van Estaminet. De speciaal-bierbrouwers daagden zichzelf uit om zich in het pils segment te verdiepen. Hun objectief was het bestaande Estaminet naar een nog hoger niveau te tillen. De ultieme test kwam er dus met het brouwen van ‘Stonehill’ een pils ‘hors catégorie’. Daar de brouwers hun focus op speciaalbier is gericht was het evident om ook ‘pils’ als ‘speciaal bier’ te gaan benaderen. 

In de brouwzaal worden enkel natuurlijke ingrediënten geselecteerd. Te starten met zuiver water uit eigen bronnen, 100 % hoogwaardig mout zonder toevoegingen van ruwe granen en vier nobele Europese hopsoorten:

  • Hallertau Mittelfrüh: Hop van de eigen hopplantage nabij de brouwerij: een zeer fijne aromatische hop met een licht groen karakter en een relatief lage bitterheid
  • Saaz: Een milde aroma-hop met een lage bitterheid
  • Spalt Select: Een aroma-hop met een kruidig karakter
  • Target: Een bitter-hop, met een hoog gehalte aan alfazuren

Tot slot wordt een onderscheidende gist - die specifiek door de brouwerij is geselecteerd - aan het brouwwort toegevoegd. De brouwers zijn eraan gewend dat het productieproces van hoge gistingsbieren tijd en zorg vergt. Tijd is dan ook één van de belangrijkste ‘ingrediënten’ van Estaminet Refined Lager. Na het brouwen geven de keldermeesters het bier namelijk de tijd voor een lange gisting en rijping.

Estaminet Refined Lager krijgt ook meteen een hedendaags look & feel en naast de fles wordt het bier nu ook in blik aangeboden. Reviews van consumenten vervolledigen het pure design van het blik en de fles. Een strakke zwarte krat maakt het geheel compleet.

Estaminet is aan de basis vanuit horeca gegroeid. Door horecaondernemers die zich met Estaminet wilden onderscheiden klom het aantal horecazaken ondertussen naar 600 outlets in België en 240 in Nederland waar Estaminet op fles en of vat wordt verkocht. Drankenhandelaars staan er in voor de levering en bieden het tevens in hun drankencentrales aan.

www.swinkelsfamilybrewers.com