Duvel X Magritte

vrijdag 7 juli 2023 —

Duvel brengt hommage aan de 125e verjaardag van René Magritte met een surreëel speciaalbier in een uitmuntende replica van de originele CIEL BOUTEILLE uit 1940.

Duvel viert de 125e verjaardag van de Belgische schilder René Magritte. Als eerbetoon aan deze iconische kunstenaar brengt de brouwerij een collectie flessen uit, gebaseerd op zijn surrealistisch werk CIEL BOUTEILLE uit 1940.

Tijdens de oorlog was een schilderdoek een schaars goed dus besloot Magritte om een fles als canvas te gebruiken. Zo creëerde hij een kleine reeks kunstwerken op fles met een buitengewoon 3D effect. Zo ontstond ook CIEL BOUTEILLE, een bijzonder compositie van olieverf met de kenmerkende blauwe hemel en witte wolken. En net dit iconisch werk krijgt vandaag een tweede leven op een 75cl bierfles.

De Duvel brouwers zorgden voor nóg een extra surreële toets door voor deze unieke gelegenheid Duvel ongefilterd te brouwen. De magische wolkenwereld van Magritte wordt zo ook weerspiegeld in een mooie troebelheid in de fles. Deze ongefilterde Duvel wordt gekenmerkt door een rijke, fruitige aanzet met een volle, bittere nasmaak.

 Bij het uitbreken van de oorlog beschikte de Belgische kunstenaar Magritte niet altijd over canvas of schilderdoeken dus was hij beperkt tot het beschilderen van flessen. Dankzij de ronde vorm van de fles zorgde hij voor een cinematografische gevoel. Een mini-reeks van ongeveer 25 kunstige surreële flessen zag het levenslicht, alsook het iconische CIEL BOUTEILLE artwork. Magritte was zeer gehecht aan dit kunstwerk en bewaarde dat bij hem tot aan zijn dood.

Duvel Moortgat geeft dit unieke kunstwerk nu een tweede leven en brengt het nu bij de mensen thuis. Ook deze keer vormt een fles het doek voor de iconische wolken van Magritte. Deze replica werd met respect voor de kunstenaar en met heel veel oog voor details uitgevoerd waardoor dit bijzondere, iconische werk van de Belgische artiest navolging krijgt in 2023.

Michel Moortgat: “Ik heb enorm veel respect voor deze Brusselse kunstenaar die wereldwijd ook vandaag nog altijd heel actueel is. Met zijn krachtige beeldentaal, vertrekkend van eenvoudige, bijna banale objecten, creëert hij een wereld van dubbele bodems en extra verhaallijnen. Een ware inspiratiebron voor ons brouwers om ook met bier verrassend en innovatief aan de slag te blijven gaan.”

www.duvel.com