De allerlaatste wegwerpbekers zullen deze zomer gebruikt worden

vrijdag 23 juni 2023 —

In ons artikel van 10 februari 2023 (zie HIER), gaven we u de situatie betreffende de bekers. Sindsdien zijn er een paar uitbreidingen geweest in de verschillende regio's. Waar staan we nu?

Vlaanderen

Sinds 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, met uitzondering van petflessen en blikjes als de eventorganisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van die eenmalige recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.

Voor evenementen georganiseerd in 2023 kon de minister uitzonderingen voorzien als de eventorganisator kan aantonen dat ondanks tijdige en behoorlijke inspanningen voor een bepaald evenement er onvoldoende capaciteit aan herbruikbare recipiënten en/of wasfaciliteiten beschikbaar is.

Graspop, Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop - de vier grootste festivals van het land - hebben een uitzondering gekregen voor het gebruiken van herbruikbare bekers op de festivalweide. Net als een reeks kleinere organisatoren, die nog een voorraad wegwerpbekers hebben, moeten ze daar pas volgend jaar mee starten.

Wallonië

Vanaf 1 september 2023 wordt het gebruik van plastic bekers voor eenmalig gebruik bij evenementen (cultureel, sportief, recreatief, enz.) definitief verboden.