Cristal Brouwerij neemt nieuwe dry hopping-brouwinstallatie in gebruik

vrijdag 21 april 2023 —

Dankzij een investering van 3,7 miljoen euro kan de Alkense brouwerij voortaan bieren brouwen die nog meer gehopt zijn.

De nieuwe dry hopping-installatie van de Alkense brouwerij is niet alleen een mooi staaltje techniek, het was bovendien een echt huzarenstukje om ze te plaatsen. Drie maanden lang werd met een team van 50 mensen keihard gewerkt om een bestaande biertank, een nieuwe centrifuge en een nieuwe, speciale dry hopping-biertank van zes meter hoog en een gewicht van bijna vijf ton met elkaar te verbinden. Daarvoor werd niet minder dan anderhalve kilometer aan nieuwe leidingen en buizen geïnstalleerd.

Voortaan kan de Alkense brouwerij dankzij deze investering bieren brouwen die nog meer gehopt zijn. “Hop is een van de vier basisingrediënten van bier,” zegt Dieter Duchateau, Teamleader Brewing. “Bij de meeste Belgische bieren wordt hop toegevoegd aan het begin van het brouwproces als het brouwmengsel wordt gekookt. De dry hopping-techniek ontleent zijn naam aan het feit dat de hop in een latere fase, namelijk tijdens de vergisting of maturatie van het bier, droog wordt toegevoegd. De hop wordt daarbij uiteraard nat, maar niet gekookt. Hierbij worden essentiële oliën uit de hop onttrokken en komen nog meer hoparoma’s vrij.” Een bekend voorbeeld van dry hopping-bieren zijn de zogenaamde India Pale Ale-bieren, of kortweg IPA.

Betekent dit dat we binnenkort een Cristal met nog meer hop mogen verwachten? “Dat is nog niet voor morgen, we hebben nog maar vorig jaar onze nieuwe Cristal XTRA gelanceerd”, aldus Ellen Mertens, meesterbrouwer. “Op dit moment zitten we wel in de laatste testfase om hier in Alken het bier Lagunitas IPA te brouwen voor de Belgische, Nederlandse en Franse markt. Dat is een Amerikaanse IPA uit Californië met een alcoholpercentage van 6.2% die een verfrissende citrussmaak combineert met subtiele toetsen van karamel.”

Naar verwachting zal de Lagunitas IPA gebrouwen in Alken eind mei in de winkelrekken staan en op vat beschikbaar zijn. Hoewel het bier bij ons in België nog niet zo bekend is, hebben de Californische brouwers in de Amerikaanse bierwereld wel al behoorlijk wat naam en faam.

“Ze staan erom bekend dat ze graag met smaken experimenteren,” zegt Mertens. “Net zoals wij durven zij ook innoveren en vernieuwen. Dat betekent niet alleen verrassende en kwaliteitsvolle bieren brouwen, maar ook elke dag proberen duurzamer om te springen met energie, water en grondstoffen. We delen dezelfde passie en waarden en dat zorgt voor vertrouwen dat hun Lagunitas IPA bij ons in Alken in goede handen is.”

www.alken-maes.com