Brouwerij Roman investeert in een gloednieuwe brouwzaal

vrijdag 22 december 2023 —

Brouwerij Roman geeft ruimte aan vakmanschap met investering in een gloednieuwe brouwzaal

De huidige brouwzaal - bestaande uit prachtige koperen brouwketels- viert bijna haar 100ste verjaardag maar botst evenwel op zijn limieten: niet alleen in maximale capaciteit maar ook naar energieverbruik en ergonomie. Om de grenzen te blijven verleggen dringt een nieuwe brouwzaal zich op. De nieuwe brouwketels zullen een jaarlijkse capaciteit van 200.000 hectoliter aankunnen wat meteen een verdubbeling is van het huidig volume. Maar ook op vlak van duurzaamheid zullen gigantische stappen genomen worden resulterend in minder stoomverbruik, minder watergebruik en minder warmteverlies. Dat laatste is dan weer een win voor de brouwers en operatoren, zij zullen kunnen werken in meer ergonomische omstandigheden. En de smaak? Die blijft zijn vertrouwde, unieke karakter behouden dankzij nauwkeurige controle en sturing door de meesterbrouwers van Roman.

De site in het centrum van de Vlaamse Ardennen is uniek: hoofdzakelijk gevormd in de jaren 30 van vorige eeuw hebben meerdere generaties Roman hun stempel gedrukt op de brouwerij. Met respect voor het verleden en duurzaamheid als voorwaarde gaat speciale aandacht naar de inplanting van de nieuwe brouwzaal. Die zal als centraal kloppend hart zijn plaats opeisen binnen het historische kader. De plannen zijn van de hand van 360° architecten uit Gent. De brouwzaal wordt aangeleverd door GEA, Duitse referentie op wereldvlak. De eerste brouwsels zullen in het najaar van 2024 opgeleverd worden.

De nieuwe brouwzaal is het sluitstuk van een investeringsproject waarbij de volledige productie vernieuwd zal zijn over periode van 10 jaar. De financiële investering bedraagt 15 miljoen euro. Hiermee onderstreept Brouwerij Roman de ambitie om klaar te zijn voor de verdere toekomst en de gedrevenheid om op duurzame wijze verder te groeien.

www.roman.be