Brouwerij Kestemont investeert in bierbelevingsproject op erfgoedsite in Sint-Gertrudis-Pede

vrijdag 29 maart 2024 —

Toerisme Vlaanderen kende vorig jaar 1,6 miljoen euro toe aan negen Vlaams-Brabantse projecten, die inzetten op kwaliteitsvolle bierbelevingen. De toeristische ontsluiting van de vroegere hoevebrouwerij-mouterij Goossens in Sint-Gertrudis-Pede is er een van. In 2019 vestigde brouwerij Kestemont zich er. De site is een beschermd monument en wordt sinds 2021 ook beschouwd als bouwkundig erfgoed. De vennootschap van de familie Kestemont heeft de voorbije vijf jaar meer dan 600.000 euro geïnvesteerd, waarvan 93.660 euro afkomstig is van Toerisme Vlaanderen.

Het grootste deel van de investeringen ging naar de nieuwe brouwinstallatie, de afvullijn, de uitbouw van het vatenarsenaal en aanpassingen aan de gebouwen om rondleidingen mogelijk te maken. Daarnaast werd ook de ontvangst- en degustatieruimte mooi ingericht, het reservatiesysteem voor bezoekers op poten gezet, een terrasoverkapping gemaakt, en werden klauter- en klimspeeltuigen voor kinderen voorzien. Op het dak werd een fotovoltaïsche installatie geplaatst.

Bij de uitwerking van het project werd niet alleen rekening gehouden met de eigenheden van de oude gebouwen, maar ging ook veel aandacht naar vergroening, digitalisering, het meertalig karakter van het project en de aantrekkingskracht naar een breed publiek.

Wie graag meer wil te weten komen over de geschiedenis van de vroegere brouwerij-mouterij Goossens en de werking van de huidige brouwerij Kestemont, kan aansluiten aan een van de rondleidingen.

De BV Kestemont bestaat al 42 jaar en is van oorsprong een land- en tuinbouwbedrijf. Francis Kestemont (68) focust zich op het agrarisch gedeelte. Zijn zoon Lias (37) studeerde biochemie en landbouw en is al 12 jaar actief in de familiale onderneming. Het eigenlijke brouwen leerde Lias bij COOVI in Anderlecht. Sinds 2019 werkt hij voltijds in de brouwerij. Lias’ schoonbroer, Wim Krieckemans (38), is industrieel ingenieur chemie van opleiding en studeerde daarna ook nog aan de Vlerick Business School. Hij werkte 10 jaar voor Katoen Natie, waar hij nieuwe sites in zowel binnen- als buitenland hielp opstarten. Nu is Wim actief in zowel de landbouw- als de brouwerijtak van Kestemont.

Net zoals de brouwerij en het erfgoed nauw met elkaar verweven zijn, is er ook een symbiose tussen de land- en tuinbouwtak van Kestemont en de brouwerij. “Kestemont teelt, koopt en verkoopt uitsluitend biogecertificeerde groenten en fruit. Ongeveer de helft kweken we zelf. De rest voeren we in, vooral uit Italië. We kopen bijvoorbeeld jaarlijks de oogst van maar liefst 40 hectare citrusboomgaarden op”, zegt Wim Krieckemans. “Nu de brouwerij er is, werken we zo circulair mogelijk. De tarwe die we nodig hebben voor onze bierproductie, telen we ook zelf. Hop en gerstemout worden aangekocht bij derden.”

“Bier brouwen begint bij de boer. Om bier te maken hebben wij verschillende ingrediënten nodig: tarwe, gerstemout, hop en eventueel kruiden of fruit. Biogecertificeerde granen en fruitsoorten zijn het vertrekpunt voor al onze bieren”, legt Lias Kestemont uit. “Wanneer we in het agrarisch gedeelte van het bedrijf geconfronteerd worden met overschotten of fruitsoorten die te snel rijp dreigen te zijn, dan laten we die soms macereren op lambiek. Zo kunnen we betere marges genereren dan alleen groenten en fruit te verkopen of – in het slechtste geval – fruit te moeten composteren. De draf is bestemd voor onze schapen.”

In 2023 bedroeg de bierproductie ruim 700 hectoliter. De lambiek rijpt in een 360-tal tonnen. Het zijn voor het merendeel gebruikte wijnvaten van Franse en Italiaanse origine. Er zijn ook een aantal cognacvaten.

Naast Oude Lambiek, Oude Geuze, Oude Kriek en Schaarbeekse Kriek bestaat het assortiment van Kestemont uit verschillende, traditioneel gemaakte fruitbieren zoals de Abrikoos, Braambes, Framboise en Blauwe bes en de Coulis Spécial die gemaakt wordt met zelfgekweekte rode en andere bessen.

Sinds januari van dit jaar is Kestemont ook lid van HORAL, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren. Op 4 en 5 mei 2024 neemt de brouwerij voor het eerst deel aan de Toer de Geuze, de openbrouwerijendag van het Pajottenland en de Zennevallei. Naar aanleiding daarvan zullen twee nieuwe lambiekbieren op de markt worden gebracht: een met bloedappelsien en een met bergamot.

Meer info