Brouwerij De Hoorn, bakermat van Stella Artois, bestaat 100 jaar

dinsdag 31 oktober 2023 —

Dit jaar markeert het 100-jarig jubileum van Brouwerij De Hoorn in Leuven, waar de allereerste Stella Artois in 1926 werd gebrouwen. Om deze mijlpaal te vieren, lanceert AB InBev speciale edities van Stella Artois-blikken. Daarnaast kunnen bierliefhebbers in meer dan 1.000 horecazaken in het hele land genieten van Stella Artois in vintage bierglazen. Tijdens de tweede week van november organiseren AB InBev en De Hoorn bovendien allerlei activiteiten om het eeuwfeest te huldigen.  

In 1923 opent in Leuven Brouwerij De Hoorn de deuren. Het is op die plek dat men 3 jaar later de allereerste Stella Artois brouwt. De brouwerij was destijds ultramodern en zorgde er bij de opening, nu exact 100 jaar geleden, voor een aanzienlijke stijging van de productiecijfers. Met een speciale, opengewerkte brouwzaal slaagden de architecten en ingenieurs erin om het beperkte grondoppervlak optimaal te benutten in de hoogte. 

“De Hoorn is de bakermat van Stella Artois zoals we die nu kennen. Het is daarom erg belangrijk voor AB InBev om de 100ste verjaardag van de brouwerij te vieren, en De Hoorn in de kijker te zetten. Een eeuw geleden klonken de brouwers in De Hoorn op de eerste brouwsels. Dit verjaardagfeest verdient een gouden randje”, vertelt Olivier Maillet, brouwerijdirecteur van de Stella Artois brouwerij in Leuven. 

Ter gelegenheid van de 100e verjaardag sleept AB InBev bierliefhebbers mee doorheen de geschiedenis van De Hoorn. Als eerbetoon aan het verleden brengt AB InBev limited edition vintage blikken uit, geïnspireerd op het ontwerp van Stella Artois-verpakkingen uit het jaar 1964.

We wilden graag hulde brengen aan de verpakking van weleer met onder meer het oorspronkelijke logo uit 1964 en de typische Stella Artois kleuren; rood, wit en goud.”, vult Olivier aan. Deze bijzondere blikken zijn nu verkrijgbaar bij de drankenhandelaars.  

Ook in cafés kunnen liefhebbers meevieren. In meer dan 1.000 horecazaken, verspreid over het land, wordt Stella Artois de komende tijd getapt in vintage bierglazen.  

Tot slot vinden er in de week van 6 tot en met 10 november verschillende evenementen plaats waarmee Leuvenaars de site van De Hoorn en AB InBev beter kunnen leren kennen. Op maandag 6 november gaat de feestweek van start met een plechtige opening in bijzijn van het stadsbestuur, het team van De Hoorn en de brouwerijdirecteur van AB InBev in Leuven, Olivier Maillet. Op woensdag 8 en donderdag 9 november zetten ze bij De Hoorn, maar ook in de huidige Stella Artois-brouwerij, de deuren open voor rondleidingen voor de Leuvenaars. Voor 100 gelukkige inwoners van Leuven is er nog een extra verrassing: zij ontvingen een gouden ticket en worden uitgenodigd voor een exclusief diner in De Hoorn, verzorgd door Leuvense topchef Kwinten de Paepe en met bijpassende bieren van AB InBev. De feestweek eindigt op vrijdag 10 november met het 'Centenaire' jubileumfeest, waar iedereen kan meevieren tussen de oude brouwketels in De Hoorn. 

www.ab-inbev.be