Bottelarij van Chaudfontaine viert 100ste verjaardag

dinsdag 31 oktober 2023 —

Het natuurlijke mineraalwater van Chaudfontaine is vandaag niet meer weg te denken uit onze cafés, restaurants en supermarkten. Een eeuw geleden was het nochtans vooral bekend als thermaal water uit de enige warmwaterbron (37 °C) van België. Totdat de familie Canter het in 1924 begon te bottelen en als een uniek mineraalwater op de markt bracht. Sindsdien kende het water uit Chaudfontaine een sterke groei en is de bottelarij intussen een wereldwijd voorbeeld op het gebied van bescherming van de bron en duurzame impact. “De bottelarij van Chaudfontaine is exact 20 jaar in handen van Coca‑Cola en we hebben fors geïnvesteerd in de bescherming van onze bron en de CO2-neutraliteit van onze site”, legt Achmed Boumrah, de directeur van de fabriek, uit.

Al sinds de 17e eeuw is de warmwaterbron van Chaudfontaine, de enige van de Benelux, een belangrijk kuuroord. “Mensen kwamen van heinde en verre om er te baden in de thermen, opgericht door dokter Werner Xhrouet, waar uit de bron het natuurlijke warme water met een aangename temperatuur van 37 °C stroomt.

“Hoewel er al in de 19de eeuw stenen flessen met 'water uit Chaudfontaine' op gevonden werden in de haven van Antwerpen, werd dit water pas aan het begin van de vorige eeuw gebotteld als natuurlijk mineraalwater. In 1924 stichtte de familie Canter op de linkeroever van de Vesder de allereerste bottelarij”, vertelt Jean-Louis Cornet, waterspecialist en hydrogeoloog.

Het natuurlijke mineraalwater is een hit en wint snel aan populariteit. Lokaal, maar ook nationaal.

De unieke smaak en samenstelling maken het Chaudfontaine-water enorm interessant. “Onze bron is extreem goed beschermd, dankzij een diep verborgen kalkstenen waterloop van meer dan 60 jaar”, legt Jean-Louis Cornet uit. “Zo wordt het water maar liefst 7,5 km lang opgewarmd tot 55 °C onder een erg hoge druk (op een diepte van 1600 m).

Deze unieke omstandigheden bevorderen uiteraard de uitwisseling van mineralen en een langdurige rijping. Het resultaat is een puur water met een unieke mineralisering, met talrijke natuurlijke voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, kalium, maar ook fluoride en talloze oligomineralen. Chaudfontaine is dan ook een thermaal water dat in alle opzichten voldoet aan de gezondheidsnormen van natuurlijk mineraalwater.”

De bottelarij van Chaudfontaine is intussen exact 20 jaar overgenomen door Coca‑Cola. Het bedrijf investeerde sindsdien zo'n 100 miljoen euro in de site, vooral om de uitzonderlijke kwaliteit en zuiverheid van het water veilig te stellen. De volledige bescherming van de bron is daarbij een topprioriteit. “In samenwerking met de Waalse overheid en de universiteit van Luik zijn mogelijke bronnen van verontreiniging in een straal van 5 kilometer (250 hectare) rondom de site in kaart gebracht en aangepakt”, vertelt Achmed Boumrah, de directeur van de fabriek.

“Dankzij deze investeringen in de bron behaalde de bottelarij van Chaudfontaine ook het platinum certificaat – de hoogst mogelijke graad – van de wereldwijde Alliance for Water Stewardship (AWS). Deze officiële erkenning wordt alleen toegekend aan sites die er alles aan doen om hun water op de meest efficiënte, duurzame en verantwoorde manier te beheren.”

Naast de bescherming van de bron, is ook duurzaamheid op de site van Chaudfontaine een absolute prioriteit. De site is bovendien ook een wereldwijd duurzaamheidsvoorbeeld binnen Coca‑Cola. Zo schakelde Chaudfontaine in 2019 als een van de eerste merken in het wereldwijde portfolio van The Coca‑Cola Company over op flessen die gemaakt zijn van 100% gerecycleerd plastic (rPET) [1].

Verder heeft het bedrijf ook geïnvesteerd om tegen 2022 een van de eerste CO2-neutrale Coca‑Cola-sites in Europa te worden – gecertificeerd volgens PAS 2060, een internationaal erkende norm voor klimaatneutraliteit. Deze investeringen zijn verdergezet ondanks de verwoestende overstromingen in de zomer van 2021, die de bottelarijsite zwaar hebben getroffen. “De hele benedenverdieping stond onder water. De schade was immens”, vertelt Achmed Boumrah. “Wekenlang hebben we samen met ons team en tal van vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken om alles hier in Chaudfontaine schoon te maken en om onze site weer klaar te maken voor productie. Al snel zijn we gaan nadenken hoe we deze vreselijke situatie konden ombuigen tot iets positiefs. We hielden vast aan onze ambities en bij de heropbouw namen we de impact op het milieu ook steeds mee in onze keuzes.”

“Het mag duidelijk zijn dat we helemaal klaar zijn voor nog eens 100 jaar Chaudfontaine”, besluit Achmed Boumrah. “We hopen dat het investeringsklimaat ons in staat zal stellen om ons te blijven inzetten voor onze natuurlijke rijkdom, zodat de generaties na ons over 100 jaar nog steeds kunnen genieten van de unieke kenmerken van het Chaudfontaine-water.”

https://www.coca-cola.com/be