Bewustmakingscampagne Horeca Brussel

vrijdag 17 mei 2024 —

Horeca Brussel doe een oproep tot solidariteit om onze favoriete plekken te behouden.

De Belgische horecasector bevindt zich in een ongekende crisis. Een crisis die niet altijd zichtbaar is op het eerste gezicht.

Vandaag is het trendy restaurant waar je twee weken van tevoren kunt reserveren, is niet per se winstgevend. De overvolle bar waar je ellebogenwerk moet doen om door te komen, is toch niet winstgevend. Het café waar je in de rij moet staan voor een plekje op het terras is niet per se winstgevend.

Ongeacht de drukte of de omzet, staan de rekeningen in het rood.

Vandaag proberen horecaondernemers zich aan te passen, de code te kraken, het model opnieuw uit te vinden. Maar de puzzel blijft een puzzel. Toch bestaat er een oplossing en die kennen we: de gestegen kosten van de afgelopen jaren moeten doorberekend worden in de verkoopprijzen van uw koffie, uw bier, uw gerecht.

De sector is strijdvaardig, maar is niet bereid om alles op te geven.

Voor Horeca Brussel is het belangrijk dat je een goede cateringservice hebt en dat je de juiste ingrediënten, de juiste kwaliteit, het juiste eten en de juiste concepten hebt. We kijken uit naar een horeca-aanbod dat voor elk budget geschikt is, dat alle wijken levend houdt, dat voldoet aan de wensen en smaken van elke consument, op elk moment van de dag en van het leven.

Maar als de huidige trend doorzet, zal deze diversiteit afnemen. In deze pre-electorale periode heeft Horeca Brussel een campagne opgezet om onze eisen bij de toekomstige regering te ondersteunen.

Stel je een leven voor zonder al die plekken waar je graag komt. Straten zonder uithangborden, zonder buurtbistro's of cafés waar je de wereld opnieuw kunt bespreken, zonder levendig terras waar de gesprekken goed zijn, zonder vrolijke tafel met vrienden of romantisch restaurant.

Wat zou u het meest missen? Wil je ons steunen? Deel de boodschap met de hashtag #ikhouvanmijnhoreca!

Wat zijn de eisen van Horeca Brussel?

"Met het oog op het volgende regeringsakkoord is onze actie erop gericht om toekomstige leiders een reeks maatregelen voor te stellen ter ondersteuning van de horeca. We vragen om maatregelen om de werkgelegenheid te behouden en te ontwikkelen, om de waardering van ons beroep te verhogen en om de toekomst van onze bedrijven op lange termijn veilig te stellen. Meer in het algemeen vragen we om een levensvatbaar en deugdzaam belastingsmodel.

Aangezien de horeca de op één na grootste werkverschaffer in de privésector in België is (goed voor 130.000 werknemers - plus 30.000 zelfstandigen en bedrijfsleiders), verwachten we van onze leiders duidelijke en concrete antwoorden op onze eisen.

We pleiten voor een verlaging van de btw, een verlaging van de werkgeversbijdragen, volledige toekenning van fooien aan onze werknemers, en simpelweg de mogelijkheid om winstgevend te zijn wanneer onze vestigingen succesvol zijn. »

Meer info, affiches en en petitie HIER