Belgische bieren vallen in de prijzen deze zomer

vrijdag 3 september 2021 —

Zopas werden de winnaars van de eerste ronde van de World Beer Awards 2021, alsook van de World Beer Challenge 2021, bekendgemaakt.

De World Beer Awards is een jaarlijkse internationale biercompetitie in verschillende categorieën. De jurering gebeurt in Azië, Europa en Amerika, waarna de beste bieren uit elk land het in een finale tegen elkaar opnemen. In 2021 namen meer dan 2500 bieren deel uit meer dan 55 landen. De bierwedstrijd wordt geprezen voor zijn objectiviteit omdat 94 juryleden het bier blind proeven en beoordelen.

In elk land en elke categorie en stijl wordt in de eerste ronde normaliter slechts één landwinnaar, goud, zilver en brons uitgereikt op basis van specifieke scores. Een winnend product moet met andere woorden een bepaalde drempel bereiken. Gebeurt dat niet, dan worden in sommige landen en categorieën geen landwinnaar aangeduid, maar worden alleen een zilveren of bronzen medaille uitgereikt. Als in een bepaald land, categorie en stijl een heel groot aantal bieren werden ingeschreven, worden meerdere medailles in overweging genomen.

Alle ‘Country Winners’ komen vervolgens uit in een tweede ronde, waarin wordt uitgemaakt welk bier het beste is ter wereld in een bepaalde categorie en stijl. Het is geen geheim dat men in de Lembeekse brouwerij reikhalzend uitkijkt naar de awardsceremonie van 9 september.

De Swinkels Family Brewery schoot de spreekwoordelijke hoofdvogel af met liefst tien awards voor de bieren van de brouwerijen Rodenbach, De Hoorn en Palm. Met driemaal goud, viermaal zilver, eenmaal brons en twee country winners staan alle merken van deze brouwerijen op het podium.

Goud was er voor Rodenbach Classic, Rodenbach Alexander en Steenbrugge Dubbel Bruin, zilver voor Brugge Tripel, Palm 0.0, Steenbrugge Blond en Rodenbach Vintage, en brons voor Cornet. Helemaal bovenaan staan Rodenbach Grand Cru en Rodenbach Caractère Rouge als Country Winners. Daardoor stoten ze door naar een volgende selectieronde en maken ze kans om tot Worlds Best uitgeroepen te worden.

Brouwerij Boon neemt meteen vijf medailles mee naar huis. Dat is één meer dan vorig jaar, want in de categorie ‘Lambic’ pakt de Faro Boon voor de allereerste keer een zilveren medaille. In de categorie ‘Geuze’ viel de Lembeekse lambiekbrouwerij maar liefst drie keer in de prijzen. De Oude Geuze Boon VAT 31 werd uitgeroepen tot ‘Country Winner’ en zowel de Geuze Boon Mariage Parfait als de Oude Geuze Boon Black Label 6 werden beide beloond met een zilveren plak. In de categorie ‘Framboise’ was het zilver voor de Framboise Boon.

Brouwerij Huyghe haalde vijf nieuwe medailles binnen, met name goud voor Delirium Tremens en Delirium Red, en zilver voor Blanche des Neiges en St. Idesbald Blond. Delirium Argentum werd ook nog eens uitgeroepen tot Country Winnaar in de IPA-categorie.

De World Beer Challenge is een jaarlijkse bierwedstrijd in Portugal waar brouwerijen en bieren van over de hele wereld meedingen naar een mooie onderscheiding. Gedurende drie dagen proeft een proefpanel blind alle deelnemende bieren waarna deze een score krijgen. De editie van 2021 kende meer dan 600 deelnemende bieren uit verschillende continenten.

In Bavikhove regent het awards. Amper een maand nadat Bavik Super Pils een gouden medaille kreeg op de World Beer Challenge, kaapt het bier nu de eerste prijs weg op de World Beer Awards als beste pils van België. Daarmee maakt het ook kans op de titel van beste pils ter wereld.

De familiebrouwerij viel al vaker in de prijzen met haar bieren, maar op een enkele wedstrijd 6 medailles binnenhalen is toch wel uniek. Haar Bavik Super Pils scoorde bovendien een bijna perfecte score van 97 op 100. Opvallend is dat zowel Bavik Super Wit als Demi de Mêlée, de nieuwe referenties, onmiddellijk in de prijzen vielen.