AB InBev installeert eerste aerodynamische zijschermen op haar vrachtwagens in België

vrijdag 7 juli 2023 —

Sinds 4 juli rijdt in België de allereerste AB InBev-truck met aerodynamische zijschermen uit. Met deze verdere vergroening van haar logistieke vloot zet AB InBev een nieuwe stap richting haar Net Zero-ambities om tegen 2040 de volledige waardeketen wereldwijd koolstofneutraal te maken. De Belgische brouwer lanceert dit initiatief samen met Aerodymax, een start-up gespecialiseerd in het ontwikkelen en installeren van energiezuinige oplossingen voor vrachtwagens. Aerodymax maakt deel uit van het 100+ Accelerator, een programma van AB InBev dat start-ups mobiliseert om een antwoord te helpen bieden op de hedendaagse klimaatuitdagingen.

AB InBev is samen met Jost Group, haar partner voor logistiek en transport, gestart met het uitrusten van haar vrachtwagenvloot met aerodynamische zijskirts van Aerodymax. Deze zijschermen verbeteren de aerodynamica van de voertuigen waardoor hun brandstofverbruik daalt, en dus ook de CO2-uitstoot, met 3 tot 5%.

De zijskirts zijn gemaakt van flexibel, met glasvezel versterkt composiet, dat meebuigt met bepaalde wegobstakels, en hoogwaardig roestvrij staal voor een langere levensduur. De zijschermen worden aan de zijkant van de trailer bevestigd. Het is het eerste op de markt verkrijgbare zijscherm in Europa, en het enige zijskirt op de markt dat ook het gebied achter de wielen bedekt voor een maximaal aerodynamisch effect.

Het is de eerste keer dat deze technologie succesvol in Europa wordt toegepast. Tim Moerman, Sustainability en ESG Directeur Europa bij AB InBev: " We zijn heel trots op dit partnership met Aerodymax, dat kadert binnen ons 100+ Accelerator-programma. Als deze eerste test de beoogde resultaten behaalt, zijn we van plan om op korte termijn meer trailers uit onze vloot met deze aerodynamisch zijschermen uit te rusten, waardoor we een significante CO2-vermindering kunnen realiseren. Dit brengt ons opnieuw een stap dichter bij onze ambitie om in 2040 Net Zero te bereiken in onze volledige waardeketen en om tegen 2025 wereldwijd 25% minder CO2 uit te stoten. We hopen hiermee ook een voorbeeld te zijn voor andere bedrijven, want als 70 à 80% van de vrachtwagens in Europa met deze zijschermen zouden zijn uitgerust, zouden ze samen 30 à 40 miljoen ton C02 per jaar besparen."

AB InBev's Climate Action Goal 2025 heeft als ambitie om tegen 2025 wereldwijd 25% minder CO2 uit te stoten in vergelijking met 2017 wereldwijd. Op Europees vlak heeft AB InBev de ambitie om in 2028 Net Zero te brouwen in de vijf grootste Europese brouwerijen. Tegen 2040 heeft de brouwer de ambitie om de volledige waardeketen wereldwijd Net Zero te maken. Een onderdeel daarvan is haar logistieke vloot: eerder al lanceerde de brouwerij verschillende e-trucks voor de levering in stedelijke regio's zoals Anderlecht, Brussel, Leuven en Luik. Gent zal naar verwachting binnenkort volgen.

www.ab-inbev.be