Winnaar nationale thuisbrouwwedstrijd van de Abdij van Grimbergen bekend

vrijdag 14 juni 2024 —

Martijn en Edwin Camps uit Bertem mogen zich brouwer van de Grimbergen Cuvée 2024 noemen. Van 202 thuisbrouwsels dit voorjaar naar drie finalisten. Maar er kan maar één de beste zijn.

Dinsdag 4 juni werd tijdens het brouwfeest voor goud gestreden in de nationale thuisbrouwwedstrijd van de abdij van Grimbergen. De afgelopen maanden mochten de drie finalist-hobbybrouwers hun bier perfectioneren in de Grimbergen abdijbrouwerij onder het toeziend oog van hoofdbrouwer Cedric Lebbe. Deze bieren werden door de twaalfkoppige vakjury en zo’n 200 genodigden geproefd en beoordeeld. De stemmen werden geteld en de thuisbrouwers die hun bier vanaf nu Grimbergen Cuvée 2024 mogen noemen, zijn Martijn en Edwin Camps. Zij zien hun bier dit najaar in de rekken liggen.

Met de oproep ‘Wil jij met mij brouwen?’ riep de abdij van Grimbergen de allereerste nationale thuisbrouwwedstrijd voor hobbybrouwers in het leven. Tijdens een ceremonieel brouwfeest in de abdijtuin van Grimbergen vonden ze de ware. De jury was op zoek naar een (donker)blond bier van hoge gisting met middelhoge bitterheid, een alcoholpercentage van 6 à 8,5 procent én met fruitige of subtiel kruidige toetsen. Daar slaagden Martijn en Edwin Camps volgens de genodigden, waaronder aanwezigen van Colruyt, Prik&Tik en uitbaters van zo’n 40 Grimbergen horecazaken en de professionele vakjury, wonderwel in.

Maar liefst 202 thuisbrouwers stuurden dit voorjaar hun unieke brouwsel op. Kevin en Benny Timmermans uit Wellen (Limburg), Martijn en Edwin Camps uit Bertem (Vlaams-Brabant) en Frédéric en Julie Marchal uit Jambes (Namen) kregen van de professionele vakjury een finaleplek. Het brouwen zelf gebeurde met een kleine installatie waarmee ongeveer 140 liter bier kan worden gebrouwen. Tijdens het brouwfeest op dinsdag 4 juni kregen alle aanwezigen van elk bier een proefglaasje waarna ze - anoniem - konden stemmen op hun favoriet.

Vader en zoon Camps ontvangen 45 liter van hun eigen bier in 75cl flessen en hun naam én handtekening op het etiket. De abdij van Grimbergen brengt in samenwerking met Alken-Maes de limited edition 75cl fles van de Grimbergen Cuvée 2024 vanaf eind augustus op de markt. Deze zal exclusief verkocht worden in de rekken van Colruyt, bij Prik&Tik en bij de top 100 Grimbergen horecazaken, genaamd de “Grimbergen Masters”. De andere finalisten krijgen ook elk een vat van 20 liter van hun creatie mee naar huis.

Voor meer info, klik HIER