Waterbottelarij Chaudfontaine behaalt CO2-neutraliteitscertificaat

vrijdag 15 april 2022 —

De mineraalwaterbottelarij in Chaudfontaine is één jaar vroeger dan gepland volledig CO2-neutraal gecertifieerd volgens PAS 20601. De site schakelde over naar 100% hernieuwbare elektriciteit, verminderde het gebruik van fossiele brandstoffen en blijft verder investeren in duurzamere processen. “Het is een opsteker voor onze mensen dat we onze ambitie om onze site CO2-neutraal te maken nu bereiken, enkele maanden nadat de overstroming onze site zwaar trof”, aldus directeur van de mineraalwaterbottelarij, Achmed Boumrah.

De mineraalwaterbottelarij van Chaudfontaine had nog maar net haar plannen aangekondigd om in 2023 CO2-neutraal te worden, toen de site zwaar getroffen werd door de overstroming van juli vorig jaar. Het bedrijf kwam onder water te staan en de ravage was groot. “Wekenlang hebben we met ons team en vrijwilligers gewerkt om alles hier in Chaudfontaine te helpen schoon maken en onze site terug klaar te maken voor productie”, vertelt Achmed Boumrah. “Maar al snel zijn we gaan nadenken hoe we deze vreselijke situatie konden ombuigen tot iets positiefs. We behielden onze ambities en bij de heropbouw namen we duurzaamheid ook steeds mee in onze keuzes.”

Amper enkele maanden na de overstromingen mag de site zich officieel ‘CO2-neutraal’ noemen – gecertificeerd volgens PAS 20601, de internationale standaard voor klimaatneutraliteit.

Het bedrijf zet al jaren in op CO2-reductie door meer hernieuwbare energiebronnen te gebruiken. “Onze aangekochte elektriciteit komt voor 100% uit hernieuwbare bronnen, maar met onze zonnepanelen wekken we ook zelf energie op. En dankzij een ingenieus systeem worden de gebouwen verwarmd via de natuurlijke warmte van de Chaudfontaine-bron”, legt de directeur van de mineraalwaterbottelarij uit.

Het gebruik van fossiele brandstoffen willen we stapsgewijs verder afbouwen. “We maken minder gebruik van machines op gas en diesel in onze productie”, legt Achmed Boumrah uit. “Op deze manier heeft onze mineraalwaterbottelarij in Chaudfontaine tussen 2006 en 2020 haar energieverbruik per liter product met 55% verlaagd en het brandstofverbruik met meer dan 65%.”

Om het resterende deel van haar CO2-uitstoot te compenseren, ondersteunt de Belgische mineraalwaterbottelarij een herbebossingsproject in Orinoco, Colombia, waarmee de CO2  in de atmosfeer vermindert. De koolstofkredieten die hiervoor werden aangekocht, zijn gecertificeerd met Gold Standard2.

Achmed Boumrah, vertelt over de komende plannen: “We blijven in de toekomst verder inzetten op CO2-reductie, zoals de PAS 20601 certificatie vereist. Binnenkort zullen we onze heftrucks en compressoren op fossiele brandstoffen vervangen door duurzamere exemplaren. Daarnaast willen we ook diffuse emissies beperken en zullen we ook de CO2-uitstoot van onze leveranciers analyseren en bekijken hoe we die samen kunnen verminderen.”

“De mineraalwaterbottelarij van Chaudfontaine is één van de eerste sites van Coca‑Cola Europacific Partners (CCEP) in Europa die het certificaat van klimaatneutraliteit behaalt”, vertelt An Vermeulen, VP & Country Director België-Luxemburg bij CCEP. “Het speelt hiermee een belangrijke rol in de plannen van CCEP om tussen 2019 en 2030 de absolute broeikasgassen in de hele waardeketen met 30% te verminderen en tegen 2040 volledig klimaatneutraal te zijn.”

Dit vergt ook inspanningen buiten de site, vooral op het gebied van verpakkingen. Chaudfontaine is één van de eerste merken in de wereldwijde portfolio van The Coca‑Cola Company die in 2019 overschakelden op 100% gerecycleerd plastic3 (rpet). Dit zorgt voor een CO2-besparing van meer dan 44%4. In de rpet-flessen van Chaudfontaine wordt dus geen nieuw plastic meer gebruikt. Ook de folie rond de multipacks is gemaakt van gerecycleerd plastic.  En deze zijn 100% recycleerbaar.

Sinds de overname in 2003 investeerde CCEP samen met The Coca‑Cola Company al 147 miljoen euro in de site van Chaudfontaine en in de bescherming van de unieke Chaudfontaine warmwaterbronnen. De uitgebreide maatregelen om de bronnen te vrijwaren, werden vorig jaar bekroond met het wereldwijde certificaat voor duurzaam watermanagement van AWS (Alliance for Water Stewardship).

nl.coca-cola.be