Waalse drankenhandelaars betogen in Namen op donderdag 4 maart

vrijdag 5 maart 2021 —

De situatie is onhoudbaar geworden.  Door de langdurige sluiting van de Horeca sector en de evenementen die sinds 1 jaar niet meer kunnen doorgaan, zijn de drankenhandelaars niet langer in staat hun vaste kosten te financieren. Heel wat banen staan op de helling.  Als toeleverancier van een gesloten sector ontvangen de drankenhandelaars in Wallonië  geen enkele steun.  Dit in tegenstelling met de andere regio’s in België en in tegenstelling met de buurlanden. Dit kan niet!  De drankenhandelaars willen dit duidelijk maken aan de Waalse regering en organiseren daarom een betoging op donderdag 4 maart in Namen.

Reeds zeven maanden is er geen enkele verkoop aan de horeca en sinds een jaar kan er geen enkele manifestatie doorgaan, maar ondertussen zijn de vaste kosten wel gelijk gebleven. Op korte termijn is er geen beterschap in zicht. Het beetje zakencijfer dat overblijft zijn leveringen aan ziekenhuizen, rusthuizen en collectiviteiten.  Maar deze volumes worden aan zeer kleine marges geleverd en zijn ruimschoots onvoldoende om de vaste kosten te dekken. De sector heeft zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opgenomen en is die klanten met zeer kleine marges blijven beleveren, maar dit mag geen reden zijn om geen steunmaatregelen te ontvangen.

Er zijn iets meer dan 100 drankenhandelaars in Wallonië die meer dan 800 mensen tewerkstellen.  Wil men die arbeidsplaatsen behouden, moeten er steunmaatregelen komen!

Welke regionale steunmaatregelen zijn nodig ?

  1. Een maandelijkse tussenkomst om de vaste kosten te helpen dragen voor de drankenhandelaars die een omzetdaling kennen van meer dan 60 %. We vragen een tussenkomst van 10 % op het zakencijfer dat gerealiseerd werd in dezelfde maand van 2019. Het bedrag plafonneren in functie van het aantal werknemers.
  2. Voor de drankenhandelaars die over meerdere trimesters een omzetverlies kennen van meer dan 60 %, vragen we een tussenkomst van 10 % op het zakencijfer gerealiseerd in dezelfde  periode van 2019. De maandelijkse tussenkomsten worden in mindering gebracht van dit bedrag.
  3. Huurlening en een lening die de gesloten horeca zaken helpt hun voorraad terug op te bouwen bij heropening. Heel wat horeca zaken hebben nog openstaande rekeningen, zowel wat dranken betreft als achterstallige huur.  Deze leningen moeten de horeca zaken helpen hun bedrijf opnieuw op te starten, want in de huidige omstandigheden hebben de toeleveranciers  niet de mogelijkheid bijkomend betalingsuitstel toe te kennen. 

Wat houdt de manifestatie in?  Een 50 tal vrachtwagens verzamelen om 7.30 op de zoning van Fernelmont.  Rond 8.30 vertrekken alle vrachtwagens in konvooi naar Namen om daar iets na 9 uur aan te komen. Tot de middag zullen ze in Namen een uitgestippeld parcours rijden.  

Drie vrachtwagens zullen de ganse duur van de manifestatie voor het Elysette gestationeerd worden om de Waalse regering duidelijk te maken dat de steunmaatregelen meer dan nodig zijn.

Interviews zijn mogelijk aan het Elysette.