Voortaan weer Affligemse hop in het Affligembier

maandag 19 september 2022 —

Belangrijk nieuws voor de bierliefhebbers onder ons: de Affligem Tripel die u in de winkel aantreft bevat voortaan weer hop geoogst vlakbij de abdij van Affligem. Specifiek gaat het om de hopsoort Groene Bel die bekend staat om zijn fijne aroma’s en frisse bitterheid. Ellen Mertens, brouwmeester bij Alken Maes die het bier op de markt brengt: “De Affligem Tripel die nu in de winkel te vinden is hebben we in juni 2022 gebrouwen met de oogst van 2021.

Daarvoor hebben we ongeveer 200 kilogram lokale hop afgenomen. Van de oogst dit jaar verwachten we straks ongeveer 500 kilogram af te nemen,” zegt Mertens. Voor Affligem Blond zijn deze volumes nog te beperkt, daarom wordt ook deze 500 kilogram Groene Bel straks integraal gebruikt voor de Affligem Tripel. Naast Groene Bel worden ook de hopsoorten Savinsky Golding en Spalter Select gebruikt om de smaak van de Tripel te balanceren. “We zijn ontzettend fier om opnieuw met hop uit deze historische streek te brouwen,” zegt Mertens. “We voegen hiermee een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke geschiedenis van de abdij van Affligem en van het Affligembier.”

Het was namelijk de Affligemse abdij die na haar oprichting in 1074 de hopteelt introduceerde in de streek begin de 12e eeuw. Hoewel de regio ooit bekend stond als de hopschuur van Europa, ging begin de jaren 1900 de grootschalige teelt van hop achteruit. Volledig uitdoven deed de traditie nooit helemaal. We spoelen door naar 2017: het strategisch project ‘Landschap van Erembald tot Kravaalbos’ wordt opgestart met onder meer als doelstelling de hopcultuur in de regio een nieuwe impuls te geven. Brouwer Alken Maes zette eveneens de schouders onder het project en Joris Vanderveken werd door Regionaal Landschap Schelde-Durme aangesteld als hopcoördinator om nieuw leven te blazen in de teelt van het befaamde groene goud.

De heropstart van de hopteelt was niet eenvoudig. De meeste boeren die in de jaren ‘80 en ‘90 nog hop kweekten waren ondertussen op een gevorderde leeftijd. Anderen waren sceptisch of het wel voldoende rendabel zou zijn. Joris Vanderveken, Hopcoördinator: “Daar tegenover staat een jonge garde landbouwers die zeer gepassioneerd is en wil teruggrijpen naar lokale, kwalitatieve producten. Het is niet evident geweest maar ondertussen bestaat onze hopcoöperatie, de orde van de Groene Bel, uit 10 hopboeren. In totaal telen zij ongeveer zo’n 10 hectare aan hopranken en 8 hectare aan hopscheuten. We verwachten een oogst van tussen de 15.000 à 20.000 kilogram hop. Een resultaat waarop we bijzonder fier zijn!”.

www.alken-maes.be