Voorbereidingen voor Toer de Geuze 2022 zijn volop aan de gang

vrijdag 15 april 2022 —

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) organiseert op zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2022 de 14de editie van de Toer de Geuze. Dan zetten 11 geuzeproducenten hun deuren wagenwijd open voor het publiek. “De aftrap van het openbrouwerijweekend wordt dit jaar al op vrijdagavond gegeven door de Hoge Raad en Toerisme Vlaanderen. Om 20 uur start een online talkshow over de Toer de Geuze en de lambiekcultuur die wereldwijd zal bekeken worden”, zegt HORAL-voorzitter Gert Christiaens.  “Bovendien is 2022 voor onze vereniging een bijzonder jaar: HORAL bestaat namelijk een kwarteeuw. Daarom werd beslist om naar aanleiding van dit zilveren jubileum met alle leden van de Hoge Raad samen een Megablend 2022 te maken.”

De Toer de Geuze is in de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste bierevenement van Vlaams-Brabant. Het vakmanschap en de passie van de lambiekbrouwers en geuzestekers staan centraal. De eerste editie vond plaats in 1997. Bierliefhebbers uit de hele wereld komen naar de Zennevallei en het Pajottenland met één doel: kennismaken met de producenten die de eeuwenoude, Brabantse traditie van spontane gistingsbieren springlevend houden.

Dit jaar zetten negen brouwerijen en stekerijen op zaterdag én zondag hun deuren open: Boon, De Cam, De Troch, Den Herberg, Lambiek Fabriek, Lindemans, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. Biercentrum De Lambiek kan eveneens het hele weekend bezocht worden. Geuzestekerij Hanssens en brouwerij Mort Subite zijn enkel open op zondag 1 mei.

De toegang tot alle deelnemende bedrijven is overal gratis. Reserveren is evenmin nodig.  Je kan de Toer met eigen vervoer doen (auto, fiets,...) of je kan op voorhand een plaats reserveren op een van de HORAL-autocars. Een busticket kost 19,50 euro per persoon.

Rondetafelgesprek op vrijdag 29 april

De talkshow ‘The Lambic Round Table’, die gelivestreamd wordt op vrijdag 29 april om 20 uur, is een aanvulling op de klassieke Toer de Geuze die de volgende twee dagen plaatsvindt. Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen: “In cafés wereldwijd zullen bierliefhebbers de gesprekken kunnen volgen die moderator Breandan Kearney voert met zijn praatgasten over de lambiekcultuur en de Toer de Geuze. Via www.toerdegeuze.be zullen de kijkers ook rechtstreeks vragen kunnen stellen aan Gert Christiaens, Frank Boon, Kloris Devillé van Den Herberg, HORAL’s nieuwste lid, en biertouroperator Stu Stuart.”

Een speciale Oude Geuze met een feestelijk tintje

Sinds 2009 wordt, naar aanleiding van elke Toer de Geuze, een Megablend gemaakt. Ook dit jaar is er één. De Megablend 2022 is een mengeling van jonge en oude lambiek afkomstig van alle HORAL-leden. Er werden in totaal 29.300 flessen afgevuld. Daarvan zal al een groot deel tijdens het Toer de Geuze-weekend ontkurkt worden bij de 11 deelnemende brouwerijen en stekerijen. Daarna is het jubileumbier ook verkrijgbaar via gespecialiseerde drankenhandels. 

Voor alle praktische info: www.horal.be/toer-de-geuze-2022

Voor meer info omtrent de The Lambic Round Table: www.toerdegeuze.be