UNIZO wil andere landen bijbenen bij gunning grote Belgische overheidsopdrachten aan KMO's

vrijdag 4 februari 2022 —

UNIZO wil andere landen bijbenen bij gunning grote Belgische overheidsopdrachten aan KMO's

Uit nieuwe Europese cijfers blijkt dat in 2020 de Belgische overheid slechts 30% van haar grote overheidsopdrachten gunt aan KMO's, hetgeen een daling is ten opzichte van 2019 (34%). Meer specifiek gaat het over overheidsopdrachten die de EU drempels overschrijden en dus Europees opengesteld moeten worden. Ondernemersorganisatie UNIZO is tevreden dat de overheid bewust is van de problematiek, maar de cijfers tonen aan dat onze overheid haar goede voornemens nu volop in de praktijk moet toepassen. "Belgische KMO's hebben alle steun, en zeker die van hun eigen overheid, nodig om overeind te blijven. Een logische stap is dan om KMO’s de kansen te geven die ze verdienen om overheidsopdrachten in de wacht te slepen.", stelt Danny Van Assche, gedelegeerd-bestuurder van UNIZO.

Bij het publiceren van de Europese cijfers benadrukt UNIZO dat er zeker aan de weg getimmerd wordt met allerlei initiatieven, maar dat op de omzetting in de praktijk verder moet ingezet worden.

In 2019 liet België Portugal nog achter zich, maar voor 2020 scoren zij inmiddels beter als ons land met 42%. "Een aanzienlijk verschil met andere Europese landen. Achter elk percentage schuilen namelijk ettelijke miljoenen euro's zakencijfer dat onze KMO's echt wel kunnen gebruiken. Het helpt niet alleen onze economie, maar KMO's die het goed doen versterken onze hele samenleving", concludeert Danny Van Assche.

In België ziet de ondernemersorganisatie al enkele belangrijke initiatieven in de goede richting. Zo is er het KMO-actieplan van ministers De Croo, De Sutter en Clarinval, het engagement van minister Somers om de toegang van KMO's tot opdrachten van steden en gemeenten te vergroten en zijn er de events van de Vlaamse Overheid/Het Facilitair Bedrijf (minister Jambon) om de KMO-deelname aan overheidsopdrachten te versterken. UNIZO: "Deze goede voornemens moeten nu daadwerkelijk toegepast worden op het terrein zodat ook kmo’s de kans krijgen om deel te nemen aan die opdrachten en ze in de wacht te slepen”. UNIZO en haar aangesloten sectorfederaties Bouwunie, Nelectra, NAV, Fenavian, Brema, FEBED en Creamoda stellen daarom een actieplan met knelpunten en aanbevelingen voor om KMO's een grotere toegang te bieden tot overheidsopdrachten. Eén van die aanbevelingen is het opdelen van opdrachten in kleinere percelen om ze behapbaar te maken voor KMO’s. Een andere belangrijke aanbeveling is het publiceren van opdrachten op een toegankelijk digitaal platform. Denk daarbij aan het platform “aanbestedingen in Limburg” (UNIZO Limburg, VKW en Provincie Limburg) of het platform “regioleverancier” (o.a. UNIZO Oost-Vlaanderen en Provincie Oost-Vlaanderen). Het UNIZO-dossier kan geconsulteerd worden op www.unizo.be/onderzoek-en-statistiek.

Bron : www.unizo.be