Tieltse Brouwer en Landbouwer werken samen

vrijdag 4 juni 2021 —

Voor het eerst sinds lange tijd zal er op Tieltse bodem terug brouwgerst ingezaaid worden. Het idee ontstond toen de Tieltse brouwer Stijn David, van Brouwerij De Poes,  zijn nieuwste bier aan het ontwikkelen was. Het nieuwe bier van het type Spéciale Belge.

Bier type Spéciale Belge zegt u? Nog nooit van gehoord? Dit biertype is zelfs een erkend streekproduct en kwam de voorbije weken nog in het nationale nieuws omdat de twee grootse brouwerijgroepen in België aankondigden dat ze hun Spéciale Belge bieren, namelijk de bekende Ginder-Ale en Op-Ale uit productie nemen.  Brouwerij De Poes gaat dus in tegen deze tendens en zet zich in voor het behoud van deze echte Belgische bierstijl.

Op de website van www.streekproduct.be staat dit type bier als volgende vermeld: “De Spéciale Belge Ale“ maakt deel uit van de groep amberbieren maar onderscheidt zich door zijn volle smaak ondanks een vrij laag alcoholgehalte. De smaak wordt niet beïnvloed door toevoeging van kruiden, typisch voor andere Belgische hoge gistingsbieren, maar wordt vooral bepaald door de kleurmouten, de Spéciale Belge gisten en de aromatische hoppen. Het gistaroma onderscheidt hen van amberbieren geproduceerd in andere landen.”

Naast de vermelde provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is dit type bier ook terug van weggeweest in de provincie West-Vlaanderen. 

Het idee bestond om naast de op Belgische bodem geteelde hop ook Belgische brouwgerst te gebruiken.  Hiervoor kwam Mouterij Belgomalt in het vizier. Brouwerij De Poes betrekt zijn Belgische brouwgerst (in gemoute vorm) reeds via deze mouterij uit het gamma Pure Local.  Tijdens gesprekken kwam het idee naar boven om eventueel op Tieltse bodem ook brouwgerst te zaaien.

Stijn David lanceerde in een oproep via sociale media of er landbouwers uit Tielt of deelgemeenten interesse hadden om op hun akkers te zaaien. Op deze oproep kwamen er een 7-tal kandidaten. Na verkennende gesprekken besliste de Tieltse landbouwfamilie Geert & Bart Nemegheer  om mee te stappen in dit verhaal.

In het voorjaar werd er 25 Hectaren van hun landbouwgrond met brouwgerst ingezaaid . Mouterij Belgomalt  ondersteunt de landbouwers met advies en zal als alles goed gaat in het najaar van  2021 deze gerst mouten. Daarna is het de beurt aan brouwerij De Poes om met deze mout  hun smaakvolle bier, De Poes Spéciale Belge te brouwen.  En last but not least, het restproduct van het bierbrouwen gaat naar een andere landbouwer uit Tielt, die dit waardevol bijproduct gebruikt als voeding voor zijn melkkoeien.

Een mooi initiatief waarbij lokale bedrijven elkaar aanvullen en steunen om een streekeigen product tot een succes te maken.  De Poes Spéciale Belge zal dus gebrouwen worden vanaf tweede helft 2021 met op Tieltse bodem geteelde brouwgerst.  Een Belgischer bier zal u dus niet snel vinden.

www.brouwerijdepoes.be