Primeur in België: een ged(t)urfde nieuwe whiskysmaak

maandag 29 maart 2021 —

Acht jaar na de succesvolle lancering van ‘Gouden Carolus Single Malt’ whisky en 27 internationale bekroningen later, lanceert Stokerij De Molenberg een gloednieuwe whisky: ‘Gouden Carolus Blaasveld Broek’. Deze nieuwe whisky wordt gedistilleerd uit een speciaal brouwsel van geturfde gerstemout uit Schotland. In het natuurgebied tegenover de stokerij in Blaasveld (Willebroek) werd eeuwenlang turf gewonnen. Deze nieuwe whisky slaat zo een brug tussen verleden en toekomst.

Op 25 maart 2021 voegde Stokerij De Molenberg een nieuwe whisky toe aan haar permanente gamma. Met de nieuwe expressie ‘Gouden Carolus Blaasveld Broek’ grijpt de stokerij terug naar de Schotse traditie van het turven. Deze whisky wordt de eerste Belgische geturfde whisky die in koperen pot stills (stookketels) werd gedistilleerd en die ook permanent beschikbaar zal zijn.

Een ged(t)urfde keuze: “We krijgen al een tijdje de vraag van whiskyfans in binnen- en buitenland om een nieuwe smaak op de markt te brengen. Deze nieuwe whisky met zacht gerookte toets komt tegemoet aan die vraag”, zegt Charles Leclef.

Gouden Carolus Single Malt was in 2013 de eerste Belgische single malt whisky die in authentieke, koperen stookketels werd gedistilleerd. Nu volgt een tweede primeur met de toevoeging van een geturfde whisky aan dit gamma. “We hebben jarenlang aan deze nieuwe whisky gewerkt en ons geduld wordt nu eindelijk beloond. De magie is voltrokken, we zijn fier op het resultaat. Onze whisky is nu voldoende gerijpt en klaar om geproefd en beoordeeld te worden”, besluit Leclef.

“In het natuurgebied hier om de hoek werd vroeger eeuwenlang turf gewonnen door omwonenden, die werd gebruikt als brandstof en voor het drogen van gerstemout. De vijverputten in het natuurdomein zijn hier ook vandaag nog stille getuigen van.” Zo legt de stokerij opnieuw de link naar het verleden maar slaat ze ook een brug naar de toekomst. De geturfde mout komt vandaag uit het hoge noorden van Schotland, meer bepaald uit het kustdorpje Saint Fergus in het Aberdeenshire gebied. “Het drogen en turven van gerstemout is vakmanschap. We zijn blij om via onze leveranciers hiervoor beroep te kunnen doen op vakspecialisten, die ons geturfde gerst kunnen leveren die voldoet aan onze specificaties.”, aldus Leclef.

‘Gouden Carolus Blaasveld Broek’ is vanaf 25 maart ongelimiteerd te verkrijgen in België en Nederland, bij whiskyspeciaalzaken, slijterijen, drankenhandels en de verkooppunten aan de brouwerij en stokerij.

www.hetanker.be