Het is wedstrijdseizoen, met veel prijzen voor onze brouwerijen en distilleerders

woensdag 8 december 2021 —

World Beer Awards

De World Beer Awards is een jaarlijkse internationale competitie waarbij prijzen worden gegeven aan de beste bieren. Een voorwaarde is wel dat het bier te verkrijgen is.

De prijzen zijn verdeeld over de categorieën Dark Beer, Flavoured, IPA, Lager, No & Low Alcohol, Pale Beer, Sour & Wild Beer, Speciality Beer, Stout & Porter en Wheat Beer. Elk zijn deze onderverdeeld in enkele stijlen.

Zoals elk jaar hebben verschillende Belgische bieren zich onderscheiden, vooral als "Country Winner" in hun categorie. Met name vermeldenswaard zijn L’Excellence du Val-Dieu, van Brouwerij Val-Dieu (World’s Best Flavoured Wood Aged), Liefmans Kriek-Brut Xtra, van Duvel Moortgat (World's Best Speciality Experimental), en Brugs Tarwebier van brouwerij De Halve Maan (World’s Best Belgian Style Witbier) .

Alle resultaten: World Beer Awards 2021 - Winners

Concours Mondial de Bruxelles

Met de steun van het Concours Mondial de Bruxelles is de Spirits Selection nu HET internationale evenement geworden dat gedistilleerde dranken uit de hele wereld beloont.

Whisky's, cognacs, brandy's, rums, wodka's, gins, piscos, grappa's, baijiu, tequila, enz. worden beoordeeld en geclassificeerd door een panel van internationaal erkende deskundigen.

En ook onze Belgische producenten onderscheiden zich in deze sector, want De Cort Oude Pajotse Jenever (Distilleerderij De Cort) werd bekroond met de Grote Gouden Medaille.

Onder de Belgische medailles:

De Cort Oude Pajotse Jenever (De Cort Distillery)

Gouden Carolus Blaasveld Broek en Gouden Carolus Single Malt (Brouwerij Het Anker / Stokerij De Molenberg),

Liqueur de Poire Williams, Eau de Vie Poire Williams n°1, Biercine et Poire à l'Armagnac (Brouwerij des Légendes/Distilleriei de Biercée)

Belgian Owl Single Cask Passion 40 Months single cask 6632090 Bottle 282 en The Owl Distillery S.A. (The Owl Distillery S.A.) Bourgogne des Flandres Hop Genever et Waterloo Oak Gin  (John Martin NV)

Alle resultaten: Spirits Selection – Concours Mondial de Bruxelles

European Beer Stars

2395 bieren uit 44 landen namen deel aan de European Beer Star 2021 en moesten het opnemen tegen het oordeel van de jury van deskundigen.

De medaillewinnaars komen uit 26 verschillende landen. De bekendmaking van de winnaars van 2021 vond digitaal plaats. Belgische brouwerijen wonnen 20 medailles.

Brouwerij Atrium: Gold (Onyx) en Bronze (The One)

Brouwerij Boon: Gold (Geuze Mariage Parfait) en Silver (Framboise Boon)

Brouwerij Bosteels: Gold voor Tripel Karmeliet

Brouwerij De Halve Maan: Gold voor Straffe Hendrik Quadrupel

Brouwerij L. Huyghe: Gold (Delirium Tremens) en Silver (Sint Idesbald Blond)

Brouwerij Kompel: Gold voor Kompel Prion des fleurs

Palm Brewery: Gold (Rodenbach Vintage) en Bronze (Palm)

Brouwerij & Distilleerderij Wilderen: Gold voor Wilderen Goud

Alken-Maes: Silver voor Maes 0.0%

Het Anker: Silver voor Gouden Carolus Imperial Dark

Hoegaarden: Silver voor Hoegaarden Grand Cru

Brasserie Caulier: Bronze voor Bon Secours Tradition

Malheur Brewery: Bronze voor Malheur 12

Omer Vander Ghinste: Bronze voor Brut Nature

Vivabrews: Bronze voor Viva Extra Brut

Alle resultaten: European Beer Star - Winners (european-beer-star.com)

International Beer Challenge

De wedstrijd beloont en promoot 's werelds beste bieren. Brouwerijen uit 40 landen waagden dit jaar hun kans in meer dan 80 categorieën.

Op de 25ste jubileumeditie van de IBC – een van de meest gerenommeerde bierwedstrijden ter wereld – gaat Brouwerij Huyghe alvast aan de haal met 6 medailles: er was een zilveren medaille voor Sint-Idesbald Amber, la Guillotine, Averbode, Delirium Argentum en Delirium Tremens. Delirium Red won een bronzen medaille in de categorie Flavoured Beers.

Met vier medailles scoort Brouwerij Haacht in alle populaire biercategorieën van de International Beer Challenge. De prestigieuze wedstrijd in Londen behoort al meer dan twintig jaar tot één van ‘s werelds meest gerenommeerde bierwedstrijden. De medailles vormen een mooie erkenning voor Brouwerij Haacht, die een gediversifieerd aanbod heeft aan kwalitatieve producten en vooruitstrevende service. Brussels Beer Challenge

Alle resultaten : International Beerchallenge

Brussels Beer Challenge

Op 22 november  werden op de vakbeurs Horeca Expo in Gent de resultaten van de Brussels Beer Challenge 2021 bekendgemaakt.

De Brussels Beer Challenge werd voor het eerst georganiseerd in 2012. Dit jaar namen meer dan 1800 bieren deel aan deze internationale wedstrijd. Ze werden ingedeeld in 64 categorieën op basis van hun herkomst, specificiteit en stijl. Gedurende drie dagen werden ze blind geproefd door een jury van 75 internationaal gereputeerde bierexperts. Op het einde van de drie degustatiedagen worden de beste bieren in elke categorie beloond met een gouden, zilveren of bronzen award.

Lambiek Fabriek uit Sint-Pieters-Leeuw zette een topprestatie neer en neemt maar liefst een bronzen en twee gouden medailles mee naar huis. In de categorie ‘Old Style Gueuze-Lambic’ deelt de Young & Wild Fontan-Elle samen met de Boon Oude Geuze Black Label Edition N°6 het erepodium. In de categorie ‘Old style Fruit-Lambic’ won de druivenlambiek Juicy & Wild Muscar-Elle het goud en pakte de zwarte bessenlambiek Black-Belle de derde plaats.

Brouwerij The Musketeers is bijzonder trots op zijn twee medailles. Voor het eerst viel één van onze nieuwe abdijbieren in de prijzen, amper 9 maanden na de lancering: Boudelo Tripel won de bronzen medaille in de categorie Belgian Style Tripel. Boudelo Tripel is een tripel pur sang: fruitige toetsen van de gist, een kruidig en floraal hoparoma afkomstig van traditionele hoppen en een zachte smaak, afgerond met een verwarmend alcoholgevoel.

De Lembeekse lambiekbrouwerij Boon zette op de 10de editie van de Brussels Beer Challenge een mooi resultaat neer. De Oude Geuze Black Label Edition N°6 deelt samen met de Young & Wild Fontan-Elle van Lambiek Fabriek de eerste plaats in de categorie ‘Old Style Gueuze-Lambic’. Beiden werden vandaag beloond met een gouden medaille. De Boon Black Label Edition N°6 ontpopt zich daarmee als een prijsbeest, want eerder dit jaar scoorde deze Oude Geuze op de World Beer Awards 2021 ook al een zilveren medaille.

De Pajotse familiedistillerie De Cort sleepte in de categorie ‘Hybrid Specialty Beer’ het goud in de wacht met Wild Adam, een blend van 50% appelcider en 50% lambiek. Maître d’hôtel Andy De Brouwer van restaurant Les Eleveurs in Halle en meester-distilleerder Manu De Cort werkten ruim drie jaar aan deze drank.  “Wild Adam wordt gekenmerkt door wilde geuren van de spontane vergisting, verfrissende appelzuren. Dankzij een tweede vergisting op fles won deze hybride drank aan complexiteit. Wild Adam werd niet gedegorgeerd. Daardoor zal hij blijven evolueren. Voor een natuurlijke smaakbeleving zet je de fles best even op zijn kop.” Wild Adam is verkrijgbaar in 75cl- en magnumflessen.

Brouwerij Rodenbach en Brouwerij Palm 3 maal op het podium van de Brussels Beer Challenge : met 2 gouden en 1 bronzen medaille wordt er geklonken in Roeselare en Steenhuffel. Eerder deze maand vielen beide brouwerijen op de European Beer Star 2021 in Neurenberg ook al in de prijzen, daar bekroonde de jury Rodenbach Vintage met goud, brons ging naar Palm. Op de Brussels Beer Challenge 2021 gaat het eremetaal naar Rodenbach Grand cru (goud), Rodenbach Caractère Rouge (brons) en  Steenbrugge Dubbel Bruin (goud).

Hoewel een Chinees bier, Dangge Vanilla Coffee Imperial Stout, werd gekroond tot Beste Bier van de Wedstrijd 2021, ontvingen veel Belgische brouwerijen medailles.

Alle resultaten: Results Brussels Beer Challenge.com