FEBED AWARDS 2021

vrijdag 8 oktober 2021 —

Ter gelegenheid van het Forum werden de FEBED Awards 2021 uitgereikt. Er zijn drie categorieën FEBED Awards waarvoor de leden een dossier kunnen indienen: horeca, drinkcenters en innovatie algemeen. Het doel van deze FEBED Awards is het uitwisselen van goede praktijken tussen de leden. We hebben met onze federatie een uniek platform om positieve ervaringen te delen en van elkaar te leren.  Met de FEBED Awards willen we dit stimuleren.   

Drinkcenters

De winnaar in de categorie Drinkcenters is BV All Drinks Bevernagie, die volledig nieuwe drankencentrale in volle corona tijd geopend heeft, een grote winkel van maar liefst 1300 m2 in het West-Vlaamse Roeselare.

Ze hebben naast de omvang van het assortiment vooral ingezet op beleving en hiervoor heel wat sfeerelementen voorzien. Er staat een lange tafel in de winkel om speciale tasting avonden te voorzien.  Er zijn ook verschillende led-schermen geplaatst waarop filmpjes van leveranciers en promoties worden getoond. Er staan ook 2 kiosk schermen waar mensen meer uitleg kunnen vinden over de bieren en wijnen + ook uitleg over foodpairing.

Ze hebben zwaar geïnvesteerd om er de winkel van de toekomst van te maken.

Zie HIER de video met het interview van de winnaar.

Horeca

De winnaar in de categorie Horeca is Brasserie Maziers, te Sensenruth (Bouillon).

Dit jaar, toen onze sector hard werd getroffen door de gezondheidscrisis, heeft Brasserie Maziers zich gemobiliseerd en alles in het werk gesteld om haar klanten te helpen.

Overzicht van realisaties:

 • Systeem voor het terugnemen van verouderde producten, zelfs als deze niet aan de leveranciers konden worden teruggegeven.
 • Helpen en ondersteunen van klanten bij het beheren van hun vervallen producten.
 • Boosters cadeau op alle eerste post-lockdown bestellingen.
 • In gebouwen in eigendom, systematisch 2 maanden huur toekennen tijdens de sluitingsperiode.
 • Aankoop en verhuur van materiaal zodat klanten kunnen profiteren van terrassen of een uitbreiding van het terras.
 • De brouwerij heeft de door sommige klanten opgestapelde schulden gespreid over verschillende jaren, faciliteiten verleend en tal van betalingsregelingen ingesteld om hen te ontlasten.

Brasserie Maziers heeft een veel breder assortiment dan haar concurrenten.

 • Bijzondere nadruk is gelegd op Belgische, lokale en biologische producten. Zij tracht de huidige tendens te volgen en is zeer geïnteresseerd in de komst van kwaliteitsproducten op de markt.
 • Brasserie Maziers kan tot 5 naast elkaar gelegen etablissementen voorzien van totaal verschillende assortimenten, waardoor elk etablissement zich kan onderscheiden en een eigen identiteit kan hebben.
 • Zij moedigt haar klanten in het bijzonder aan om professionals in de horeca te worden, bijvoorbeeld door het aanbieden van een aan iedereen aangepaste opleiding oenologie, debiteringscursussen of barista’s-opleidingen.

Zie HIER de video met het interview van de winnaar.

Innovatie

De aankoopgroepering Districo heeft het FEBED Award Innovatie ontvangen voor zijn project Drinxit, drinks delivered@home

“Drinxit” is een uitermate performante webshop die de groepering Districo ontwikkeld heeft voor haar leden/drankhandelaars.

Met deze webshop combineren ze alle tendensen en trends die momenteel binnen het Retail landschap enorm aan belang winnen en zo bereiden we onze leden-drankhandelaars voor op de toekomst.

Welke trends worden binnen het concept van deze webshop gecombineerd?

 • E-commerce/digitalisering
 • Lokale economie
 • Duurzaamheid/sustainability
 • Convenience/gemak
 • Gezondheid/coronaproof

Districo her-lanceert’ het concept van de “vintage drankhandelaar” die opnieuw – zoals pakweg 50 jaar geleden- om de twee weken aan huis uw dranken levert. Geen éénmalige aankopen van een “specialleke” maar recurrente aankopen. Tenslotte is hun gamma ook velen malen groter dan van een doorsnee webshop en a fortiori van de webshop van een supermarkt.

Drinxit, drinks delivered@home beantwoordt aan een “verborgen behoefte” bij de consument want is er één artikel die zich meer leent om aan huis te laten leveren dan dranken? Bakken bier, melk, water en frisdranken zijn heel zwaar en deze zelf gaan halen is een hels karwei, Drinxit levert ze gewoonweg rechtstreeks tot in uw garage of bergplaats. Hoe gemakkelijk kan het zijn?

Zie HIER de video met het interview van de winnaar.