Eerste levering van zo’n 10.000 kilogram verse krieken aangekomen in Mort Subite brouwerij

vrijdag 8 juli 2022 —

In totaal verwacht de Kobbegemse brouwerij ongeveer 45.000 kilogram Belgische krieken

De jaarlijkse kriekenoogst draait weer op volle toeren en dat betekent ook alle hens aan dek in de Mort Subite brouwerij. Bruno Reinders, meesterbrouwer: “Deze week krijgen we vier dagen op rij ’s morgens vroeg telkens een levering, vandaag zo’n 9.600 kilogram. In totaal verwachten we 45.000 kilogram krieken en daarmee zijn we onder de Belgische brouwerijen de grootste afnemer van verse Belgische krieken. Met onze ploeg gaan we onmiddellijk aan de slag om de krieken meteen te verwerken. De krieken worden gemengd met jonge lambic, een bier op basis van spontane fermentatie met wilde gisten die we hier in de Zennevallei aantreffen.” De rijpe krieken vol sap zijn namelijk perfect geschikt om bij deze temperaturen onmiddellijk op de biertank te beginnen gisten. Ongeveer in oktober ronden de brouwers het gistings- en brouwproces af en kan het kriekbier gebotteld worden om op de markt komen.

Zoals altijd werkt de brouwerij enkel met Belgische krieken, dit jaar afkomstig uit het Limburgse Zepperen en Gingelom. Daar worden de krieksoorten Kelleries en Gorsem geteeld, traditioneel de variëteiten die zich uitstekend lenen voor kriekbieren vanwege hun fris-zurige smaak. En dat loont want de Mort Subite bieren, en vooral dan vlaggenschip de Kriek Lambic, kunnen nog steeds op veel waardering rekenen. “Na de moeilijke covid-jaren heeft de export zich herpakt,” aldus Reinders. “We brouwen ongeveer 100.000 hectoliter bier in onze brouwerij, het meeste daarvan gaat richting buitenland. Onze grootste exportmarkt blijft Frankrijk, gevolgd door Hongarije en Nederland.”

www.mort-subite.be