Drankenhandels mogen nu consumptiecheques aanvaarden!

vrijdag 18 juni 2021 —

Vanaf 1 augustus zijn de consumptiecheques toegelaten in alle winkels. De cheques werden vorig jaar in het leven geroepen om "kleine" Belgische winkeliers te steunen tijdens de coronacrisis.

Alle in België gevestigde winkels, dus ook drankenhandels, zullen vanaf 1 augustus de consumptiecheques mogen aanvaarden. Alleen webwinkels mogen de cheques niet accepteren, heeft de ministerraad beslist. Handelaars blijven wel vrij om het betaalmiddel al dan niet te aanvaarden. Er zijn immers kosten aan verbonden: ongeveer 3,5% van de waarde van de cheque is bestemd voor de uitgevers ervan zoals Sodexo en Edenred, meldt De Tijd.

De federale regering introduceerde de cheques vorig jaar en wilde zo de Belgische handelaars, die zwaar getroffen werden door de coronacrisis, te steunen. Omdat slechts een zeer kleine groep winkeliers de cheques mocht aanvaarden, kwam er echter steeds meer kritiek op het systeem. Zo geldt er onder meer een omzetgrens van 700.000 euro op jaarbasis.

Met de beslissing om alle retailers toegang te verlenen, maakt de regering nu een einde aan die ‘onrechtvaardigheid’. De nieuwe regeling geldt zowel voor de cheques die vorig jaar werden uitgedeeld als voor de nieuwe, die in het kader van het loonakkoord, binnenkort worden toegekend. De geldigheidduur van de eerste reeks cheques wordt bovendien verlengd tot eind volgend jaar.

Bron: RetailDetail