De monniken van Westmalle zetten de brouwerijpoort open voor het publiek

vrijdag 28 juni 2024 —

De broeders van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle leiden een stil en teruggetrokken leven binnen de kloostermuren. Het monnikenleven is namelijk een leven van gebed, van arbeid en in gemeenschap. Het slotklooster - het gedeelte waar de broeders wonen - is niet toegankelijk voor buitenstaanders. Gasten zijn van oudsher welkom, maar enkel in de kerk en in het gastenverblijf. De bakkerij, de boerderij, de kaasmakerij en de brouwerij kunnen in principe evenmin bezocht worden. Enkel lekenmedewerkers en heel sporadisch bepaalde genodigden komen er over de vloer. Daar komt op woensdag 25 en donderdag 26 september 2024 verandering in. Die dagen zal het publiek van dichtbij kunnen zien hoe de Extra, Dubbel en Tripel van Trappist Westmalle gebrouwen, gebotteld en verpakt worden.

Broeder Benedikt, overste van de Abdij, legt uit waarom de poort van de brouwerij in het najaar eventjes wordt opengezet: “Tal van mensen uit de streek en ook heel wat liefhebbers van trappistenbieren gaven ons te kennen dat ze zeer graag eens zouden willen zien hoe het er in onze brouwerij aan toegaat. Daarom organiseren we op 25 en 26 september, voor de allereerste keer in het 230-jarig bestaan van onze trappistenabdij, brouwerijbezoekdagen.”

Die dagen verwachten de broeders een 1500-tal bezoekers. Tussen 8u30 en 15u30 zullen om het kwartier telkens 25 personen een kijkje kunnen nemen achter de schermen van de trappistenbrouwerij. ​ Een rondgang neemt iets meer dan een uur in beslag. Aan het einde van de rondgang krijgt elke bezoeker nog een consumptie en een kleine attentie.

Wie graag wil langskomen tijdens een van deze bezoekdagen, dient een online reservatie te maken via www.trappistwestmalle.be/brouwerijbezoek-westmalle. Een ticket kost 12,50 euro per persoon. Een deel van de opbrengst gaat naar Coda, een vzw die actief is in de palliatieve zorg. Coda is een van de goede doelen die door de abdijgemeenschap worden ondersteund.

Het trappistenklooster in Westmalle werd in 1794 gesticht door monniken van de abdij van La Trappe in Normandië, die tijdens de Franse Revolutie Frankrijk waren ontvlucht. De bisschop van Antwerpen schonk hen een kleine boerderij in de Kempen. In 1836 werd het klooster tot abdij verheven. In datzelfde jaar begonnen de broeders ook bier te brouwen. De Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle is een van de vijf brouwende trappistenkloosters in België en behoort tot de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Momenteel wonen er 17 monniken. De abdij telt ook een tachtigtal leken-medewerkers, van wie er 53 in de brouwerij werken onder toezicht van de monniken.

In Westmalle worden drie bieren gebotteld: de Extra, de Dubbel en de Tripel. De totale jaarproductie bedraagt zo’n 120.000 hectoliter


www.trappistwestmalle.be