De Belgische wijnbouw zit in de lift

vrijdag 18 juni 2021 —

De totale Belgische wijnproductie in 2020 benadert die uit het topjaar 2018 en dat ondanks de late vorst in mei 2020 en de te hete zomer, wat leidde tot minder sappige druiven. Opvallend: het aantal wijnbouwers steeg sterk in 2020, met meer dan een kwart.

Het aantal Belgische wijnbouwers stijgt jaar na jaar. In 2020 werden maar liefst 198 wijnbouwers geregistreerd tegenover 154 in 2019. Dat gaat over zowel professionele als amateur wijnboeren.

De grootste stijging vond plaats in de provincies Limburg (37 wijnboeren tegenover 27 in 2019) en Luik (21 wijnboeren tegenover 9 in 2019). Vlaanderen heeft met 68 % nog steeds dubbel zoveel wijnboeren dan Wallonië, maar Wallonië deed een flinke inhaalbeweging. In 2019 was nog maar 25 % van de wijnboeren Waals, in 2020 al 32 %. 

In totaal werd in België maar liefst 587 hectaren gebruikt om wijn te verbouwen. Gemiddeld beplant een wijnboer 3 hectaren met wijnstokken. Slechts 14 producenten bezitten meer dan 10 hectaren grond.

Ondanks dat Vlaanderen meer wijnboeren én meer bebouwde hectaren heeft (326 hectaren tegenover 260 in Wallonië), produceerde Wallonië aanzienlijk meer liters (mousserende) wijn. Op een totaal van 1.853.034 liter werd 1.003.059 liter geproduceerd door Wallonië, dat is zo’n 10 % meer dan Vlaanderen.

Dat is vooral te verklaren door de hogere productie van mousserende wijn die vooral in Henegouwen plaatsvindt. De productie van mousserende wijn verdraagt immers een grotere opbrengst per hectare die bij stille wijn beperkt moet worden om een bepaalde minimumkwaliteit van de wijn te bekomen.  Henegouwen blijft daarmee de eerste plaats behouden van grootste wijnproducent in België met maar liefst 31 % van de totale productie (568.936 liter wijn).

Meer details op FOD Economie

a