Chimay Grande Réserve gefermenteerd op vaten 2022: 100% Belgische trots

vrijdag 18 maart 2022 —

Vanaf 14 maart biedt Chimay zijn Grande Réserve editie 2022 te koop aan, Chimay Blauw gegist in eiken vaten afkomstig van de Belgische Stokerij De Molenberg, gekend voor Gouden Carolus Single Malt. Dit is de vrucht van een mooie op en top Belgische samenwerking tussen Vlamingen en Walen, verenigd door hun passie voor uitzonderlijke producten.

De Chimay Grande Réserve is een blauwe Chimay die gerijpt wordt op houten vaten, maar niet alleen dat. Na een eerste traditionele gisting volgt er de gisting in het vat en een rijpingsproces van meerdere maanden met toevoeging van suiker en verse gist en een laatste gisting op fles gedurende drie weken. Na 8 maanden is de Grande Réserve gefermenteerd op vaten dan eindelijk klaar om geproefd te worden.

Sinds 2015 komt er elk jaar een nieuwe ‘Grande Réserve gefermenteerd op vaten’ uit. Dit jaar trokken de brouwmeesters van Chimay naar Mechelen en ontmoetten de familie Leclef, die al 5 generaties lang Brouwerij Het Anker en sinds 2010 ook Stokerij De Molenberg bestiert.

Daar wordt Gouden Carolus Single Malt geproduceerd, een Belgische whisky met een internationale reputatie.

"Voor Chimay was het logisch om met Het Anker in zee te gaan. We delen belangrijke waarden zoals traditie en productkwaliteit” zegt Ariane Dewulf, kwaliteitsverantwoordelijke van Chimay.

Voor deze Chimay Grande Réserve gefermenteerd op vaten 2022 kreeg de Chimay Blauw in Gouden Carolus vaten een hergisting gedurende 6 maanden, in het hart van de kelders van de abdij van Scourmont.

Chimay Grande Réserve Gouden Carolus, smaak gesmeed door de tijd In de neus zijn bloemige en fruitige geuren duidelijk aanwezig: viooltjes en vlierbloesem paren met aroma’s van eau de vie van banaan en peren. Bij het proeven wordt dit bouquet aangevuld met tonen van kokos en vanille, onderbroken door subtiele hints van karamel en chocolade. Deze smaken komen van het eikenhout van de tonnen waarin voordien Gouden Carolus Single Malt gerijpt heeft. Het geheel geeft een aangenaam verrassende rondheid. De aanvankelijke zoetheid van het bier wordt gecompenseerd door de alcohol, die royaal aanwezig is Uiteindelijk komt het zachte karakter van het bier naar voren, met een aanhoudende afdronk.

"Toen we door Chimay gecontacteerd werden, waren we meteen erg enthousiast. We zouden dit soort samenwerking niet met alle brouwerijen doen, maar met Chimay lag het voor de hand omdat we dezelfde waarden en kwaliteitsnormen hanteren", vertelt William Leclef, 6de generatie van de familie.

Deze speciale editie is de 8ste in zijn soort.

Beschikbaarheid:

• vanaf 14 maart (in horeca en drankenhandel)

• 10,5° alcohol

• Verkrijgbaar in 37,5cl en 75cl

• Adviesprijs: € 11,59 / 37,5cl en € 19,49 / 75cl

• 67.000 genummerde flessen voor de eerste botteling

• 2e bottelingen in de loop van het jaar: in maart en in september

www.chimay.com