Chaudfontaine behaalt wereldwijde AWS-certificaat voor duurzaam watermanagement

vrijdag 30 april 2021 —

Chaudfontaine heeft het platinum certificaat voor duurzaam watermanagement behaald van de wereldwijde Alliance for Water Stewardship (AWS). Dit is een certificaat voor duurzaam waterbeheer dat je wereldwijd kan behalen.

“De bescherming van onze bronnen en actief samenwerken met stakeholders rond waterbeheer zijn topprioriteiten. We zijn dan ook erg trots dat onze inspanningen en de 590 maatregelen die we de afgelopen jaren genomen hebben nu ook officieel erkend worden”, aldus Achmed Boumrah, directeur van de mineraalwaterbottelarij in Chaudfontaine.

De bescherming van de bronnen om de hoogste kwaliteit mineraalwater te kunnen verzekeren én minimaal waterverbruik in de bottelarij zijn al jaren een hoofdfocus voor Chaudfontaine, dat van duurzaamheid een prioriteit maakt en tegen 2023 als één van de eerste Coca‑Cola-sites in Europa klimaatneutraal wil zijn. Er werd sinds 2008 dan ook niet minder dan 1,8 miljoen euro geïnvesteerd in liefst 590 maatregelen om het waterwingebied van 250 hectare te beveiligen en te vrijwaren van enige vervuiling.

Deze inspanningen werpen hun vruchten af. In 2013 heeft de mineraalwaterbottelarij in Chaudfontaine het gouden EWS-certificaat (European Water Stewardship) behaald. En nu heeft het bedrijf het wereldwijde platinum certificaat van de AWS behaald, een erkenning die je wereldwijd kan krijgen op vlak van duurzaam waterbeheer. AWS is een organisatie die wereldwijd actief is en samenwerkt met bedrijven, NGO’s en overheden . Deze AWS-standaard is een globaal systeem van regels rondom onder meer waterbeheer, duurzame waterbalans en waterkwaliteit dat tot stand kwam na onderzoek naar watergebruik in verschillende landen, sectoren en sites.

“In 2013 hebben wij de site Chaudfontaine gecertificeerd voor EWS en nu voor AWS op basis van een goed voorbereide audit. De resultaten waren dusdanig positief dat het hoogste certificeringsniveau toegekend kon worden: Platinum”, legt de AWS-coördinator van Control Union Certifications B.V., Eerik Schipper, uit. “Als cruciale speler in het lokale watermanagement, is deze certificering van belang voor alle stakeholders.”

Voor Coca‑Cola is het AWS-certificaat voor Chaudfontaine een belangrijke nieuwe stap in zijn sterke ambities voor duurzamer waterbeleid. Ook wil Coca‑Cola tegen 2025 100% van het water dat het gebruikt in zijn dranken teruggeven aan de natuur. Het bedrijf doet dit vandaag al door samenwerkingen van The Coca‑Cola foundation met Natuurpunt en Natagora. Eind 2020 ging zo al 39% van het gebruikte water in België terug naar de natuur en er zitten nog verschillende projecten in de pijplijn om dit cijfer te verhogen. Nog tegen 2025 wil Coca‑Cola ook 20% minder water gebruiken in zijn productie (ten opzichte van 2010). Eind 2020 was dit 13,5%.

“Water is enorm kostbaar. Elke druppel telt voor ons. Daarom werken we met onze partners en de meer dan 2.000 collega’s hard om de uitdagingen rond duurzaam waterbeheer aan te gaan en zo de toekomst van drinkbaar water voor iedereen veilig te stellen. Dat onze inspanningen in Chaudfontaine nu internationaal erkend worden met het AWS-certificaat, is fantastisch”, besluit An Vermeulen, VP & Country Director België-Luxemburg bij Coca‑Cola European Partners.

www.coca-cola.be