Brouwerij Den Toetëlèr

maandag 29 maart 2021 —

De Brouwerij Den Toetëlèr wordt beheerd en is eigendom van Luc Festjens. Hij is en was gepassioneerd door bier en werd daarom lid van een biergilde, de Gilde Demerdal in Kortessem, een klein dorpje vlakbij Hoeselt waar de brouwerij gevestigd is. Al snel leerde hij de eerste kneepjes van het vak. Maar Luc wou meer dan 30 liter brouwsels maken. Hij streefde de droom na om zijn eigen brouwerij te beginnen, en zo gebeurde het tien jaar geleden. In 2011 richtte Luc zijn brouwerij Den Toetëlèr op in een voormalige autogarage. Het plan kreeg steeds meer vorm toen enkele vrienden zich bij hem voegden en de eerste brouwsels van een witbier waren geboren. Ze bleven het recept verbeteren en toen de vlierbessenstruiken in bloei stonden, werden er wat vlierbloesems aan het bier toegevoegd. Die fruitige toets paste bij het lichtzure witbier en het bier Den Toetëlèr – Hoeselts dialect voor vlierbessenstruik - was geboren. Hout van de vlierbessenstruik is hol en werd in het verleden gebruikt om fluitjes of toeters van te maken, daarom kreeg de struik de populaire naam "toetëlèr".

Het was en is nooit de bedoeling om het bier elders op bestelling te laten brouwen: dit nieuwe Limburgse bier moest in Limburg gebrouwen worden. Om deze positie te versterken, is bewust gekozen voor de dialectische naam van de vlierbes. Tot nu toe brouwt Luc, die brouwmeester is, al zijn bieren van A tot Z zelf, met natuurlijke grondstoffen en met ambachtelijke methodes. Alle bieren zijn van hoge gisting, ongefilterd, ongepasteuriseerd en hergist op fles.

De grondstoffen die gebruikt worden zijn water, mout, hop en gist. De unieke mengeling van verschillende moutsoorten, hopsoorten en gist zijn de brouwgeheimen van onze brouwmeester Luc. Daarnaast worden in verschillende bieren kruiden gebruikt. Maar wat onze brouwerij zo speciaal maakt en de unieke Toetëlèr smaak geeft aan onze bieren is het gebruik van de bloempjes van de (Toetëlèr) vlierstruik.

Brouwerij Den Toetëlèr is een artisanale brouwerij waar de technologie manueel onderhouden en opgebouwd wordt en het brouwproces manueel opgevolgd wordt en dit met oog voor het ecologische aspect, zo wekken wij het grootste deel van onze energie zelf op en dient het restproduct van het brouwen als dierenvoer.

Alle bieren worden dus gebrouwen in de brouwerij zelf en daarnaast brouwt Brouwerij Den Toetëlèr eveneens bieren voor derden die zeer sterk betrokken worden met de ontwikkeling en productie van hun bier.

www.toeteler.be