Belgische brouwgerst maakt doorstart

vrijdag 8 juli 2022 —

Weinig producten zijn zo typisch Belgisch als bier, al betekent dat niet dat onze nationale trots uitsluitend met lokale ingrediënten wordt gebrouwen. Cristal en Arvesta brengen daar verandering in en starten een samenwerking met Vlaamse en Waalse landbouwers om lokaal en duurzaam 300 hectare brouwgerst te telen en oogsten.

De brouwgerst die door Belgische brouwerijen wordt gebruikt, komt voornamelijk uit Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken, Tsjechië en Slowakije. De reden? De geteelde oppervlakte in ons land is te klein om de bierproductie te dekken.

Afgelopen jaren kwam daar echter verandering in en werden in België een aantal succesvolle proef- en pilootprojecten rond brouwgerst opgestart. Deze projecten bleven eerder beperkt, gaande van een paar hectare tot enkele uitschieters rond 25 tot ongeveer 90 hectare. Cristal van brouwer Alken Maes en Arvesta willen echter veel verder gaan en mikken dit jaar op ongeveer 300 hectare voor de productie van Cristal. Daarmee komt de teelt van Belgische brouwgerst in een klap in een stroomversnelling.

Arvesta is reeds een aantal jaren actief in het telen van conventionele gerst op Belgische bodem en zorgt er samen met een aantal landbouwers voor dat Alken Maes gebruik kan maken van lokaal geteelde brouwgerst. Na enkele jaren van piloottesten is het eerste jaar van opschaling van de brouwgerst een succes.

Deze samenwerking met Arvesta maakt dat Cristal steeds zicht heeft op de oorsprong van de brouwgerst en dit tijdens elke stap van het productieproces. Kortom een echt Belgisch Farm to Fork-verhaal!

Alken Maes bekijkt om de samenwerking met Belgische boeren nog verder op te schroeven en de helft van de Cristal-volumes met Belgische gerst te produceren.

Klik HIER voor meer info

www.cristal.be