Belgische Brouwers ridderen personaliteiten bij Brouwerij Rodenbach

vrijdag 19 november 2021 —

Na anderhalf jaar van lockdowns en corona-maatregelen kon de Ridderschap van de Belgische Brouwers eindelijk weer fysiek samenkomen. De Ridderschap van de Roerstok der Belgische Brouwers werd gesticht in 1946 en is de rechtstreekse afstammeling van de eeuwenoude brouwersgilde. Trouw aan de traditie viert de Ridderschap ieder jaar het Feest van Koning Gambrinus. Naar aanleiding van de 200ste verjaardag van Brouwerij Rodenbach vond deze plechtigheid in de Roeselaarse brouwerij plaats. Voor Brouwerij Rodenbach was het in dit jubileumjaar een eer de collega brouwers en prominenten, in de geklasseerde foederkelders, te kunnen ontvangen. De gasten werden met alle zintuigen in de leefwereld van Rodenbach ondergedompeld. Na een academische zitting volgde de intronisatieplechtigheid.

Ter gelegenheid van deze bijeenkomst worden elk jaar nieuwe Ridders geïntroniseerd, het betreft personen die zich ten aanzien van het Belgische Bier verdienstelijk hebben opgesteld.  De ‘intronisaties’ vinden steeds plaats met het nodige ceremonieel eigen aan de Ridderschap.

Voor zijn bijdrage aan de promotie van Beer & Food Pairing werd driesterren chef Viki Geunes van Restaurant Zilte geridderd. Voormalig Federaal Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken, Nathalie Muylle, werd, uit erkentelijkheid voor de uitermate belangrijke steun die ze als Federaal Minister tijdens de Corona-crisis, aan de brouwerijsector heeft gegeven, tot Ere-Ridder geslagen. Ook Burgemeester van de Rodenbachstad Roeselare, Kris Declercq, mag zich voortaan Ere-Ridder van de Ridderschap van de Belgische Brouwers noemen.

Tevens werden tal van leidinggevenden binnen de brouwerijsector geridderd. Vanuit Royal Swinkels Family Brewers, eigenaar van Brouwerij Rodenbach, werden Pieter Swinkels en Gijs Swinkels, respectievelijk Chief Operation Officer en Chief Commercial Officer, alsook Eric Meersman, Manager Raw Materials, in de Ridderschap opgenomen.

Na het ceremoniële luik volgde – tussen de eikenhouten foeders – een conviviaal Beer & Food Pairing diner waarbij de zeven Rodenbachbieren mooi gecombineerd werden met een passend gerecht.