30 jaar Ename: Gezegend zij het nieuwe glas

vrijdag 30 april 2021 —

2020 had een feestjaar moeten zijn voor Brouwerij Roman, de oudste familiebrouwerij van België. Die vierde niet alleen haar 475e verjaardag maar ook Ename mocht dertig kaarsjes uitblazen. Helaas strooide het coronavirus roet in het eten van de feestelijkheden. Daarom krijgt Ename - 31 jaar na de lancering - bij de aankomende heropening van de horeca een nieuw, uniek glas dat zorgt voor een optimale smaakbeleving.

De horeca heeft opnieuw perspectief. Op zaterdag 8 mei mogen de terrassen van cafés en restaurants na een sluiting van bijna zeven maanden weer opengaan. Carlo Roman: "De nieuwe start van de horeca zal gepaard gaan met een nieuw Ename glas dat de beleving van de bierdrinker naar een nog hoger niveau zal tillen. We kijken dus heel hard uit naar de heropening van de horeca én de introductie van het nieuwe glas."

Het glas onderscheidt zich in de eerste plaats door zijn unieke vorm: De gekende nis in het Ename logo diende als inspiratie voor de vorm van de kelk: draai de nis om en je krijgt de mooie, open vorm van het nieuwe glas, legt marketing manager Thomas Lauwaert uit. "Maar het meest opvallende element aan het glas is het bijzondere voetstuk, waar opnieuw de nis in verwerkt zit. Alle elementen samen zorgen ervoor dat het glas een pak eleganter oogt dan het vorige."

Bij het degusteren van bier worden verschillende zintuigen geprikkeld. Niet alleen de smaak- maar ook de reukzin is heel belangrijk. Zo bepalen de vorm en de grootte van de opening van het glas mee welke aroma's er waargenomen worden tijdens het proeven. Door de open vorm van het glas komen alle aroma's mooi vrij waardoor de Ename abdijbieren optimaal tot hun recht komen, benadrukt Thomas. Een leuk extraatje is de toevoeging van de gegraveerde nis onderaan het glas: die zorgt voor schuimstabiliteit en levendigheid in het bier door een voortdurende stroom van koolzuur. Een mooie schuimkraag en voldoende bubbels zijn dus verzekerd. Het glas is beschikbaar in 33cl en 25cl, genieten kan dus zowel thuis als op café (van 't vat). 

www.roman.be