Microplastics in flessen water

dinsdag 10 april 2018 —

Recent werd er bericht over microplastics in flessen water. Deze microplastics zitten voornamelijk in plastic flessen. Hoe ze er juist terecht komen is nog niet 100% duidelijk, maar de eerste bevindingen wijzen in de richting van de plastic dop. Dat blijkt uit een studie van de State University van New York.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) start een onderzoek naar de potentiële gevaren van microplastics in drinkwater. Dat komt er door de studie aan de State University van New York. 'Mensen zijn natuurlijk bezorgd over hun gezondheid', zegt Bruce Gordon, coördinator van water en sanitaire voorzieningen aan het WHO.

Een oplossing voor dit probleem is minder plastic gebruiken. ‘De consument zou kunnen overschakelen op glas voor de verpakking’, aldus Tytgat. ‘Een tweede oplossing is het recycleren van plastic, eventueel met statiegeld. De overheid kan inzetten op campagnes. Technisch gezien kan plastic gerecycleerd worden, aangezien dat petroleumproducten zijn.'

De Vereniging voor Waters en Frisdranken (VIWF) nuanceert alvast de berichtgeving in de media. David Marquenie, Secretaris-Generaal van VIWF, laat weten dat “microplastics overal zitten, ook in de lucht zijn er microplastics. Van zodra het water opgepompt wordt, kan het dus gecontamineerd geraken. Microplastics zijn dus overal, dus ook in gebotteld water – eerder zijn ze blijkbaar ook al aangetoond in bier en in honing. Water is natuurlijk veruit het gemakkelijkste en goedkoopste medium om te onderzoeken. Bovendien kunnen er nogal wat vragen gesteld worden bij de onderzoeken zelf. We mogen er wel van uit gaan dat de ondergrondse waterlagen vrij zijn van microplastics.”

Bron: De Standaard en VIWF