KU Leuven-fonds zet wetenschappelijk belang van gistonderzoek in de kijker

vrijdag 14 juni 2019 —

Op vrijdag 7 juni reikt het Brewing Science Serves Health Fund van de KU Leuven twee awards uit. Het fonds belicht hoe onderzoek naar biergisten fundamentele inzichten oplevert in de medische wetenschap. De laureaten van de BSSH Awards zijn dr. Morgane Boone van University of California San Francisco en Sir Paul Nurse, directeur van The Francis Crick Institute, Nobelprijswinnaar in 2001 en lid van VIB’s International Advisory Board.

Bij gist zullen veel mensen in de eerste plaats denken aan bier, brood en wijn, maar in de wetenschap zijn gisten van nog veel meer markten thuis. Gistcellen zijn belangrijk om de werking van menselijke cellen te bestuderen, zegt professor Kevin Verstrepen (VIB-KU Leuven Center for Microbiology). “Veel basisprocessen die in menselijke cellen optreden, vinden ook plaats in gistcellen. Omdat ze eenvoudig zijn om te kweken, zijn gistcellen een zeer waardevol onderzoeksmodel. Veel inzichten in de biologie en geneeskunde komen voort uit gistonderzoek.”

Dat belang wil het Brewing Science Serves Health Fund van de KU Leuven meer in de kijker zetten. Het fonds is opgericht door alumnus Bernard Van den Bogaert, voormalig CEO van Brouwerij De Koninck, en wordt mee ondersteund door brouwerij Duvel Moortgat. Het fonds stimuleert onderzoek dat zich op het snijvlak bevindt van bierwetenschap en fundamentele biologie. Daarom reikt het ook onderscheidingen uit aan innovatieve gistonderzoekers.

Dr. Morgane Boone (University of California San Francisco) en Sir Paul Nurse (directeur van The Francis Crick Institute in Londen) ontvangen een BSSH Award tijdens een ceremonie in de brouwerij van Duvel-Moortgat op vrijdag 7 juni. Op hetzelfde moment wordt ook een nieuwe proefbrouwerij voorgesteld. Die wordt ingezet voor toegepast onderzoek: de ontwikkeling van nieuwe recepten, het testen van brouwprocessen en de verbetering van bestaande bieren.

Brouwerij Duvel Moortgat investeerde iets meer dan 5 miljoen euro in de bouw van een deze pilootbrouwerij met bijhorend onderzoekscentrum. In deze bijna volautomatische brouwzaal kan men tot 10 hl per keer brouwen, en dat kunnen zowel ‘limited editions’ zijn als allerhande bieren in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

Als relatief kleine brouwerij – in vergelijking met de grote biergroepen – heeft Duvel Moortgat doorheen de jaren een voortrekkersrol opgenomen inzake toegepast wetenschappelijk onderzoek. In de jaren vijftig van vorige eeuw experimenteerde de Breendonkse brouwer met centrifuges. Nadien volgden onderzoeken met betrekking tot flessencontrole, het gebruik van multifunctionele bierkratten en het warm bottelen van bier in het vooruitzicht van hergisting.

“De voorbije jaren heeft Duvel Moortgat vooral geïnvesteerd in nieuwe laboratoria in de respectieve brouwerijen van de groep. Alleen hier, in Breendonk, was dat nog niet gebeurd. Omdat het voor onderzoek ook belangrijk is dat je beschikt over een pilootbrouwerij, hebben wij hier geïnvesteerd in een bijna volautomatische brouwzaal, die ook zichtbaar is vanop straat. In overleg met brouwmeester Hedwig Neven hebben wij geopteerd voor standaard technologie opdat het voor iedereen die hier komt brouwen een plezier zou blijven. Je moet immers in contact blijven met je grondstoffen en je bier en je moet een recept ook op een eenvoudige wijze kunnen herhalen. Beslagkuip, filterkuip en kookketel laten toe om kleine volumes te brouwen. Aansluitend beschikken wij over vijf gist- en lagertanks en een gistpropagator. Water en stoom worden betrokken van de grote brouwerij”.

“De pilootbrouwerij dient onder andere om nieuwe grondstoffen te testen, nieuwe brouwtechnieken te leren beheersen, nieuwe bieren te ontwikkelen en ‘limited editions’ te brouwen. Verder is er ook ruimte voor wetenschappelijk onderzoek”, verduidelijkt Dimitri Staelens, brouwer en quality control manager.