Drankenhandelaars kiezen Duvel Moortgat, Spadel en Alken-Maes als beste producenten om mee samen te werken

vrijdag 12 januari 2018 —

FEBED bevroeg haar leden over de samenwerking die ze hebben bij hun producenten. Uit de enquête blijkt dat drankenhandelaars drie producenten naar voor schuiven als de beste partijen om mee samen te werken, met name: Duvel Moortgat, Spadel en Alken-Maes. Deze drie producenten scoren hoog in het aantal positieve samenwerkingen, laag in het aantal negatieve samenwerkingen en halen een hoog aandeel in het totaal aantal vermeldingen van drankenhandelaars (positief als negatief). Het gaat in essentie over de manier waarop producenten naar de markt kijken en welke rol ze er voorzien voor de drankenhandelaars. Ook met deze producenten kunnen zaken verkeerd lopen, maar de reactie door de producent hierop kan een groot verschil maken voor de drankenhandelaar in kwestie. De top vijf wordt verder vervolledigd met Coca-Cola en Orangina Schweppes. FEBED zal de resultaten gebruiken in de gesprekken die worden gevoerd met de verschillende producenten.

De meest voorkomende klachten van drankenhandelaars over producenten waarmee de samenwerking minder goed verloopt zijn stockbreuken, een slechte organisatie van de back-office, een hoog personeelsverloop bij vertegenwoordigers, onduidelijke communicatie of het ontbreken er van.

Drankenhandelaars opereren als tussenpersoon tussen producenten en de eindklant. Enkel wanneer de samenwerking met de producenten goed verloopt kan een drankenhandelaar zijn eigen klanten goed bedienen. Gemiddeld is de horeca goed voor 70% van het omzetcijfer bij een drankenhandelaar. De andere 30% wordt in hoofdzaak gerealiseerd bij particulieren via drinkcenters en evenementen.

De drie producenten reageren alvast positief op de appreciatie die ze krijgen voor hun werk. Hilde Stockman, Sales Director Out of Home Spadel: “Voor Spadel spelen de bierhandelaars een essentiële rol in ons samenwerkingsmodel. Zij zijn experten in hun regio voor alles wat dranken betreft. Dit zowel voor het aanbrengen van nieuwe opportuniteiten als qua productkennis. Aansluitend is het ook die bierhandelaar die de klantenrelatie verder uitbouwt met de nodige support van ons. Kortom de bierhandelaar is een zeer belangrijke schakel in de totale supply chain van de bron tot bij de consument.” Jay Strubbe, On Trade Director België Duvel Moortgat: "Als familiale brouwerij beschouwen we onze medewerkers en partners als familie. We werken elke dag aan een hechte lange termijn relatie en dit met wederzijds vertrouwen en respect. Brouwen doe je niet voor jezelf, je wil de wereld laten proeven van je speciaalbieren. Dankzij de drankenhandelaars en hun professionalisme, ambitie en expertise is dat mogelijk. Hun enthousiasme daagt ons uit om te blijven vernieuwen. Het is een hele eer om deze erkenning te mogen ontvangen. Het zorgt ervoor dat ons hele team nog gemotiveerder is om de lat telkens hoger te leggen, al mogen we nooit vergeten om af en toe een "Duvelke" te heffen op een mooie toekomst samen." Bart De Keninck, Commercial Director On-Trade Alken-Maes: “De bierhandelaars zijn voor ons essentiële partners om in de uitdagende horecamarkt verder te groeien. Ons doel is een sterke win-win relatie, gestoeld op basis van wederzijds respect. Het doet ons plezier appreciatie van onze klanten te krijgen, dat sterkt ons in de gedachte dat we de juiste aanpak hanteren om op lange termijn samen verder te groeien.”