Anthony Martin lanceert drie whisky's

vrijdag 2 oktober 2020 —

Op 1 oktober presenteerde Anthony Martin zijn allereerste whisky's, gedistilleerd door het jonge team van zijn zoon Edward, in de kleinste stokerij van België, in Waterloo.

Met het oog op de komende eindejaarsfeesten lanceert Anthony Martin een reeks van drie whisky's. Het was een uitdaging van formaat om in de beschermde site van de hoeve van Mont-Saint-Jean een nieuwe stokerij te bouwen. Maar Edward, de jongste zoon van Anthony Martin, besloot ervoor te gaan. 

Als jonge brouwer, en met als enige doel de alcohol van zijn grootouders te produceren, trok hij in 2017 naar de prestigieuze Heriot-Watt University in Edinburgh. Via de knowhow van de jonge Edward blijft de brouwerstraditie van de groep verzekerd, vooral als het gaat om brouwen met granen: "We gaan altijd aan de slag op basis van een recept van een Waterloo-bier", vertelt een enthousiaste Edward Martin. "Onze Waterloo Récolte was bijvoorbeeld de basis om onze gin en onze Whisky Single Grain te creëren. Onze Whisky Single Malt steunt dan weer op onze Waterloo Triple die voor 100% van gemoute gerst komt. Al onze whisky's zijn overigens het resultaat van een gist van het huis die voor fruitige esters zorgt." Voor de granen doet Edward een beroep op Belgische gemoute gerst van Dingemans, terwijl de tarwe uiteraard van de velden rond de hoeve van Mont-Saint-Jean komt. "Het is onze roeping te werken met lokale producten, zoals we ook doen voor onze Waterloo-bieren."

De drie whisky's – single cask malt, single cask grain, single grain – hebben na distillatie ruim drie jaar gerijpt in de historische kelders van de Ridders van Malta in de hoeve van Mont-Saint-Jean. Dit is de kleinste stokerij van België, en de hoeveelheid geproduceerde flessen zal dus beperkt blijven. Slechts enkele bevoorrechte kenners krijgen de exclusiviteit. "Het mysterieuze 'deel van de engelen' kennen we nog niet: we kunnen dus onmogelijk voorspellen hoeveel flessen we precies zullen produceren, maar we hopen toch zeker aan iets meer dan 1.000 flessen van 50 cl en 46% vol. te geraken."

Hoewel de productie met de tijd zou moeten evolueren, zal het nooit tot grootschalige commercialisering van de Waterloo Whisky komen. De sterkedrank – ook gin – zal dus in de eerste plaats naar kleinhandels en fijnproevers gaan. Het doel is meer dan ooit de whisky-amateurs naar de site van Waterloo te lokken. "Wij verkopen niet zomaar een whisky, wij bieden de echte liefhebbers een belevenis. Als ze hier een fles komen kopen, ontdekken ze meteen ook ons universum: de hoeve, de velden, de brouwerij, de stokerij, de opslagplaats én onze brouwer die altijd tijd maakt om hen te verwelkomen", bevestigt Edward.

Vooruitbestellen zal uitsluitend mogelijk zijn via een website die wordt meegedeeld op de Facebookpagina Waterloo Spirit. De bevoorrechte verwervers van Waterloo Whisky krijgen een uitnodiging om hun fles(sen) op donderdag 17 december af te halen in de hoeve van Mont-Saint-Jean.

De drie suggestieve benamingen – The Brancardier, The Nurse & The Surgeon – verwijzen andermaal naar de befaamde slag bij Waterloo en de hoeve van Mont-Saint-Jean, een locatie die bol staat van geschiedenis, karakter en authenticiteit, en die diende als veldhospitaal voor de Britten. Elke whisky biedt een onuitgegeven smaakervaring:

Het familiebedrijf Anthony Martin is in Waals-Brabant welbekend om zijn activiteiten, voornamelijk brouwen. Het verhaal begon al in 1924, met zijn stichter John Martin. Deze landde in 1909 in Antwerpen om er bier en prestigieuze limonades in te voeren. De beroemde whisky's uit Schotland mochten evenmin ontbreken. Anthony Martin beheerde dertig jaar lang de commerciële strategie van de groep John Martin. Het is intussen al vijftien jaar geleden dat hij de algemene leiding overdroeg. 

www.anthonymartin.be