Abdij van Leffe creëert stichting voor goede doel

donderdag 26 oktober 2017 —

De kanunniken van de abdij van Leffe richten een aparte stichting op voor hun caritatief en filantropisch werk. Dat nieuwe vehikel wordt gefinancierd met de rijkelijke inkomsten uit de verkoop van Leffe-bier.

De commerciële exploitatie van Leffe is al sinds de jaren vijftig in handen van de biergigant AB InBev en zijn voorlopers. Het internationale succes van het abdijbier levert de vzw van de paters meerdere miljoenen euro's aan royalty's op.

Dat is de lokale gemeenschap rond het Waalse Dinant niet ontgaan. De paters worden overstelpt met aanvragen voor allerhande projecten.

Voortaan willen ze hun liefdadigheidsprojecten en de vele aanvragen voor financiële steun beter structureren. In navolging van de paters van Chimay, die het twintig jaar geleden al deden, richten ze daarvoor een aparte stichting op. Die krijgt de naam Cyrys, een eerbetoon aan Cyrille Nys, de vader-abt die mee aan de wieg stond van het succes van het Leffe-bier.

De Stichting Cyrys zal de talrijke aanvragen voor hulp analyseren, de concrete uitbetaling ervan in de gaten houden en de realisaties evalueren. Een vierkoppig team zal daarvoor aangesteld worden. De paters komen in de raad van bestuur. Ze worden er bijgestaan door twee leken.

De focus zal liggen op lokale projecten rond onderwijs, duurzame ontwikkeling en milieubehoud. 'De inspiratie komt van 'Laudato Si' (Geprezen zijt Gij), de encycliek van paus Franciscus', zegt vader-abt Benoît.