AB InBev maakt nieuw drankje uit graanresten van bierproductie

vrijdag 1 juni 2018 —

In het Leuvense laboratorium van bierreus AB InBev wordt onderzocht hoe voedingsrijke graanresten die overblijven bij het bierbrouwen, opnieuw in voeding kunnen worden verwerkt.

Wereldwijd blijven er jaarlijks 30 miljoen ton graanresten over bij het brouwen van bier. Die worden vandaag hooguit opnieuw verwerkt in dierenvoeding. De Belgische biergigant AB InBev wil dat ‘restafval’ nu beter recycleren en heeft op basis van die graanresten een nieuw drankje ontwikkeld. Canvas, heet het, maar u zult het niet vinden in de Belgische supermarkt. Voorlopig biedt AB InBev het alleen maar aan in enkele steden aan de Amerikaanse oostkust, om de markt te verkennen.

AB InBev hoopt dat de plantaardige granendrank, verkrijgbaar in vijf smaken (Original, Cocoa, Latte, Matcha en Chai), in de smaak valt bij de bewust gezonde consument. ‘Voor de bierbrouwer zijn de graanresten restafval, waar hij weinig mee kan doen’, zegt Jorge Gil-Martinez, die in het Leuvense Global Innovation & Technology Center van AB InBev mee het drankje ontwikkelde. ‘Maar als je kijkt naar hun waarde, dan bestaan ze uit 50 procent vezels, 30 procent proteïnen en heel weinig suikers. Vraag het aan eender welk voedselbedrijf: dat is een goudmijn.’

Het Canvas-drankje zou daarbij slechts het begin zijn, zegt AB InBev. Ook andere gezonde voedingsproducten kunnen worden geproduceerd uit de graanresten van het brouwproces. Wereldwijd heeft AB InBev jaarlijks 1 miljoen ton droge graanresten die overblijven na het brouwen van zijn bieren. Tot nog toe werd dat voor 90 procent verwerkt in dierenvoeding.

Maar het is duurzamer om de graanresten meteen klaar te stomen voor menselijke consumptie, zegt AB InBev. Daarvoor ontwikkelde het Leuvens laboratorium een fermentatieproces om de voedingswaarde van de graanresten stabiel te houden en de nutritionele waarden eruit te halen, zodat het menselijk darmstelsel ze kan opnemen.